Vittnen får stöd

Vittnesstöd skall inom kort utbildas i Ystad för att ge hjälp och information åt vittnen och målsägare vid rättegångar i Ystads tingsrätt. De så kallade vittnesstöden utbildas i april och påbörjar sitt arbete i maj månad.
Ystad • Publicerad 1 mars 2002

-≈Att ensam komma till en främmande miljö kan upplevas som stressande. Men när vittnen och målsägare får hjälp och information av vittnesstöden kan de känna sig tryggare och kanske berätta mer om ett brott än de annars vågat, säger projektledare Martha Gunnarsson på Brottsoffermyndigheten i Umeå. Vittnesstöden skall genomgå en utbildning på 20 studietimmar med föreläsningar med polis, åklagare, advokat och domare. Utbildningen omfattar också bemötandefrågor, krishanteing, skadestånd och ett brottsoffers egna upplevelser. Vittnesstöden skall avlägga så kallat etiskt tyshetslöfte och får aldrig diskutera målets innehåll med vittnen eller brottsoffer.

Per Sjöberg per.sjoberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.