Wallander intog teatern

Ystad • Publicerad 15 december 2005
Två statister. Polisens informatör Ewa-Gun Westford och länspolismästaren Anders Danielsson. "Vi fick skjuta skarpt i Mastermind. På skjutbanan. För att få den rätta känslan i filmen."
Två statister. Polisens informatör Ewa-Gun Westford och länspolismästaren Anders Danielsson. "Vi fick skjuta skarpt i Mastermind. På skjutbanan. För att få den rätta känslan i filmen."Foto: 
Tre filmproducenter från Malmö: Erik Magnusson, Malin Kraft och Anna Ljungmark. "Den filmindustri som byggs upp här i Ystad har vi alla nytta av", säger Erik Magnusson.
Tre filmproducenter från Malmö: Erik Magnusson, Malin Kraft och Anna Ljungmark. "Den filmindustri som byggs upp här i Ystad har vi alla nytta av", säger Erik Magnusson.Foto: 
3000 meter film. Så lång är Wallanderfilmen Mastermind. Filmmaskinist Fredrik Thulin arbetade i en inglasad och ljudisolerad bur så att biopubliken i teatern inte skulle störas av filmprojektorns surrande. Bild: bass nilsson
3000 meter film. Så lång är Wallanderfilmen Mastermind. Filmmaskinist Fredrik Thulin arbetade i en inglasad och ljudisolerad bur så att biopubliken i teatern inte skulle störas av filmprojektorns surrande. Bild: bass nilssonFoto: 
Produktionsbolaget Yellow Birds Lars Weiss, till höger, tror inte att Wallandersatsningen tar slut efter 13 filmer. "Det ligger i Hennings (Mankells) händer, men så länge det finns efterfrågan tror jag att han är intresserad." Region Skånes näringslivschef Hans Henecke hoppas på fler filmer.
Produktionsbolaget Yellow Birds Lars Weiss, till höger, tror inte att Wallandersatsningen tar slut efter 13 filmer. "Det ligger i Hennings (Mankells) händer, men så länge det finns efterfrågan tror jag att han är intresserad." Region Skånes näringslivschef Hans Henecke hoppas på fler filmer.Foto: 
Teaterchefen Peter Larsson med filmproduktionsledaren Ebba Löwenhielm Peetre. "Jag är rädd att Ystads kommun känner sig nöjd nu och inte vill lägga mer pengar på film. Det är farligt tror jag" säger Ebba.
Teaterchefen Peter Larsson med filmproduktionsledaren Ebba Löwenhielm Peetre. "Jag är rädd att Ystads kommun känner sig nöjd nu och inte vill lägga mer pengar på film. Det är farligt tror jag" säger Ebba.Foto: 

– Vi vill tacka alla Ystadsbor. Vi hoppas att ni står ut med oss lite till.

Så inledde Yellow Bird Films Ole Söndberg visningen av den senaste Wallanderfilmen på Ystads teater.

Mastermind är den andra biofilmen av de tretton Wallanderfilmerna som spelats in i Ystad och galapremiären lockade såväl uppklädda politiker som filmfolk.

– Det är första gången i historisk tid som vi visar film på teatern. Det har i alla fall inte hänt på 15 år. Nu hoppas vi på en filmfestival i hela Ystad där teatern blir en av biograferna, kommenterade teaterchefen Peter Larsson.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.