Annons

Ystad Energis nätavgifter granskas

Statliga Energimyndigheten har inlett en granskning av Ystad Energis nätavgifter. Enligt en modell som Energimyndigheten tagit fram har Ystad Energi haft en för hög debiteringsgrad, 1,34 i stället för det ideala 1,0.
Ystad • Publicerad 24 januari 2005

– Det är en indikation på att bolaget har tagit ut en för hög tariff. Därför har vi inlett en fördjupad granskning, säger Karin Karlsson på Energimyndigheten.

Först när granskningen är gjord kan myndigheten slå fast om Ystad Energi verkligen har tagit för mycket betalt av sina kunder.

Annons

– Det här är en stark indikation, men ändå bara en indikation, säger Karin Karlsson. Energimyndigheten övervakar alla elnätsföretag i Sverige för att dessa inte ska utnyttja sin monopolställning. Enligt en modell som tagits fram (nätnyttomodellen) räknar myndigheten ut hur mycket den tycker att elnätspriset borde ligga på i ett bolag. Det ideala är att hamna på värdet 1,0.

För tillfället granskar myndigheten avgifterna för 2003. 155 av 200 nätbolag hade en debiteringsgrad över 1,0 det året. Energimyndigheten går nu vidare och djupgranskar 26 bolag som ligger över 1,3, däribland Ystad Energi. Dessutom tittar man på några andra bolag. Ulf Östrand, vd på Ystad Energi, betonar att granskningen inte betyder att Ystad Energi nödvändigtvis måste ha gjort fel. Det återstår att se.

Han är kritisk till nätnyttomodellen. Energimyndigheten utgår exempelvis från att det bolag som har haft strömavbrott har investerat mindre i sitt nät, och därför bör ha lägre kostnader. En orsak till Ystad Energis höga debiteringsgrad är det stora strömavbrottet 2003, som enligt Östrand låg helt utanför bolagets kontroll. Han säger att bolaget investerat genom att ersätta nästan all luftledning mot nedgrävd kabel.

Till sommaren ska energimyndighetens granskning vara klar. Myndigheten kan ålägga ett bolag att sänka avgiften för det år som granskats. I praktiken innebär ofta det att kunder får tillbaka pengar. Hur det skulle gå till i Ystad vet inte Ulf Östrand, men det är inte något han är bekymrad över.

– Jag tror inte att vi kommer att bli kritiserade, säger han.

Bolag som klandras kan överklaga Energimyndighetens beslut.

Anna Maria Erling

0411-557846

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons