Ystad har blivit allt populärare för konferensgäster

Ystad • Publicerad 14 februari 2007

Antalet turister i Ystads kommun ökar och Ystad som konferensort är populärare än någonsin.

Nya siffror visar på en ökning på nästan 24 procent av konferens- och affärsövernattningar under 2006 jämfört med föregående år.

YA har tidigare berättat att antalet bokade rum i kommunen ökat de senaste tre åren.

– Under 2006 ökade alla former av boende med 15 procent, vilket innebar att vi inte kunde ge rum åt alla turister under högsäsong utan tvingats förmedla dem till andra kommuner, säger Itta Johnson, turism- och informationschef i Ystad. Att Ystad blivit populärt bland företag tror Itta Johnson främst beror på en ökad satsning på marknadsföring.

– Hotellanläggningarna har blivit mer aktiva och syns ofta i olika rikstidningar och magasin.

Även hotellen märker av ökningen.

– Det har varit tydligt hos oss och en grupp som blivit allt vanligare är datorrelaterade företag till skillnad för bara ett par år sedan då det var flest läkemedelsföretag, säger Paula Börje, hotell- och konferensansvarig på Mötesplats Österlen.

– Gästerna är främst från Malmö– Lund-området, vilket gör att närhet och tillgänglighet bidrar till Ystads popularitet, säger Thomas Wallberg, konferens- och restaurangchef på Hotel Continental.

De utländska turisterna stod för nästan 23 procents av den totala ökningen. Fortfarande är det flest tyskar och danskar som gästar Ystad, vilket man under 2007 hoppas ändra på.

Ett nytt samarbete med Silja Line innebär att rederiet rekommenderar sina finska passagerare, på väg ner till Europa, att passera Ystad. Många kör redan genom Skåne men håller sig då till E4:an.

Nytt för i år är också att Ystads turistbyrå har anslutit sig till on-linebokningssystemet Citybreak som används i flera länder.

– Det underlättar för gästerna som själva kan gå in och boka lediga rum. Hela Skåne är i samma bokningssystem och bokningsbara genom bland annat Skånes hemsida, vilket gör att vi hoppas på ännu fler besökare, säger Itta Johnson.

Jenny Persson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.