Ystad i vintervit snökall skrud

Ystad • Publicerad 29 december 2005
Busskuren gav resenärerna välbehövligt lä i snöyran.
Busskuren gav resenärerna välbehövligt lä i snöyran.Foto: 
Mellan istappar och snödriva biter sig frosten fast i kylslaget fönster.
Mellan istappar och snödriva biter sig frosten fast i kylslaget fönster.Foto: 
Uterummets kräftskiva i ljum augustikväll känns väldigt avlägsen.
Uterummets kräftskiva i ljum augustikväll känns väldigt avlägsen.Foto: 
Bäst att låta cykeln stå, på cykelvägarna var snön flera decimeter hög.
Bäst att låta cykeln stå, på cykelvägarna var snön flera decimeter hög.Foto: 
Snörester som envist bet sig fast längst med väggarna, som om en arktisk vind dragit förbi, Lilla Norregatan tidigt i går morse. Bilder: Jan-Olle Persson
Snörester som envist bet sig fast längst med väggarna, som om en arktisk vind dragit förbi, Lilla Norregatan tidigt i går morse. Bilder: Jan-Olle PerssonFoto: 
Så fort snön skottats bort var det dags att ta fram snöskyffeln igen. Här skottar Carl Gårdmark utanför Tallroths villa på Bellevuevägen.
Så fort snön skottats bort var det dags att ta fram snöskyffeln igen. Här skottar Carl Gårdmark utanför Tallroths villa på Bellevuevägen.Foto: 
Plastmöblerna på balkongen i skulptural förvandling.
Plastmöblerna på balkongen i skulptural förvandling.Foto: 

När det snöar i Ystad, snöar det med besked. Det blev alla varse när de slog upp ögonen på torsdags morgonen.

Redan innan rullgardinen drogs upp berättade den dova tystnaden som spred sig in under täcket om de mängder av snö som under hela natten hade bäddat in huset i vit skrud. När rullgardinen åkte upp bekräftades aningarna och den lilla balkongen utanför fönstret var i stort sett uppäten av snömassorna.

Många lämnade bilen hemma och i stället möttes vi påbyltade i alla tänkbara värmande plagg, pulsandes på väg till jobbet. Norra Promenaden visade upp förtrollande vackra snötyngda vyer, som hämtade direkt ur landet bortom garderoben, Narnia.

I det tillfälliga snöuppehållet kunde vi lyfta våra blickar och se vinterns senaste framfart genom oskottade gränder och på djupt begravda ljusslingor, och bakom frostbitna fönster kurade Ystadborna i väntan. Vinterns tystnad hade lagt sig som en dov matta över staden och mörkgrå moln i söder gav löfte om fortsatt snöande.

Anna Schmatz

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.