Annons

Ystad kan förlora polisverksamhet

Ystads status som huvudort för polisen är hotad. När polisen i landet vid årsskiftet slås samman till en myndighet är det stor risk att Ystad samtidigt fråntas både arresten och möjligheten att utreda dygnet runt.
Ystad • Publicerad 26 mars 2014

– Det känns som att det är stor risk att Ystad inte längre kommer att vara en huvudort i den nya organisationen. Lokalpolisen blir kvar, men vi kommer antagligen att tillhöra Malmö, Lund eller Kristianstad, säger polismästaren Lars-Folke Piledal i Ystad.

Inga beslut i frågan är ännu fattade, men den blivande regionpolismästaren Annika Stenberg har i veckan utsett en grupp som ska se över indelningen av det som ska bli Region syd inom den nya myndigheten (se faktaruta).

Annons

En degradering av Ystads status skulle innebära stora förändringar. Verksamheten skulle koncentreras till kontorstid och flera saker skulle administreras från annan ort.

– Vi kan inte längre själva styra över underrättelseverksamhet, vi blir av med kapacitet för akuta dygnet-runtutredningar, yttre och inre befäl sitter på annan ort, planeringen görs någon annanstans, arresten är på annan ort vilket gör att ett vanligt fylleriomhändertagande kan ta tre timmar, säger Lars-Folke Piledahl.

Det som blir kvar enligt honom är dagtidsverksamhet, receptionen, det förebyggande arbetet och ingripanden – som fortfarande kan ske utanför kontorstid.

Läs mer i morgondagens Ystads Allehanda eller eYA: http://eya.ystadsallehanda.se/

Maria Sällberg
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons