Ystad ovanligt bra shoppingstad

Det är ovanligt trevligt att shoppa i Ystad, enligt en undersökning som Köpmannaföreningen låtit göra med den såkallade "mystery shopping"-metoden.
Ystad • Publicerad 6 december 2005

Rent och snyggt vid entrén till alla utom en av de undersökta affärerna och restaurangerna. Och i de allra flesta fall nöjda kunder som fått ett trevligt bemötande. Det är några av resultaten i en undersökning som Köpmannaföreningen låtit Malmöföretaget Sund Resurs göra bland sina 35 medlemsföretag. Undersökningen gjordes i månadsskiftet augusti-september. – Det är överväldigande siffror och väldigt roligt, säger Köpmannaföreningens ordförande Susanne Rosengren.

Undersökningsmetoden som använts kallas "mystery shopping". Metoden går helt enkelt ut på att kontrollanter ger sig ut som alldeles vanliga kunder i de butiker som ska undersökas.

Kontrollanterna får sedan bedöma butikerna eller restaurangerna på ett antal punkter. Några exempel är om det är rent och snyggt vid entrén och inne i butiken, om det finns bra gångstråk i butiken, om säljaren lyssnar på kundens behov, och har kunskap om varorna i sortimentet.

Metoden används enligt Helena Sund på Sund Resurs i lite olika versioner beroende på vad det är för företag som ska undersökas, om det är en stor kedja eller som i det här fallet måga mindre butiker.

– Kontrollanterna vid undersökningen i Ystad är "vanligt folk" som fått undervisning i metoden. Även om resultaten för de enskilda butikerna bara gäller just vid besökstillfället ger de sammantagna resultaten en fingervisning om läget i Ystad i allmänhet, menar Helena Sund.

Ystadbutikerna utmärkte sig framför allt när det gäller kundbemötande och kunskap om varorna.

– Det är faktist ovanligt bra resultat, säger Helena Sund. Det finns också några punkter som Ystadsbutikerna bli bättre på enligt Sund Resurs undersökning:

– Företagen kan bli ännu bättre på att ge kunden information om andra produkter i sortimentet än de som kunden är intresserad av vid just det tillfället. Om man säljer en apparat av något slag kan man till exempel berätta att man har batterier också.

De undersökta butikerna får ta del av resultatet för den egna butiken. Undersökningenresultaten har också redan använts som underlag för till Köpmannaföreningens fortsatta arbete med att utveckla handeln i Ystad.

Ulrika Wangel

0411-55 79 03

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.