Ystad tar strid för sanden och Sandskogen

Länsstyrelsens idé om att låta havet äta upp Sandskogen har fått kommunalrådet Kristina Bendz (M) att ilskna till.– Vi har inga tankar på att ge upp vare sig Sandskogen eller sandfodringen, säger hon och bjuder in landshövding Margareta Pålsson.
Ystad • Publicerad 26 september 2014
Foto: 

På kort tid har länsstyrelsen vid två tillfällen kritiserat Ystads kommun för strandfodringen och ifrågasatt värdet av att skydda Sandskogen. I sitt yttrande över den fördjupade översiktsplanen påpekade länsstyrelsen att vissa områden måste reserveras som reträttområden, vilket i klartext betyder att man lämnar dem åt sitt öde och låter havet och erosionen ta över.

Tre miljoner om året

Vattenstrategen Pär Persson på länsstyrelsens miljö- och klimatenhet har också meddelat att nästa gång Ystads kommun söker tillstånd för strandfodringen är det tveksamt om länsstyrelsen ställer sig bakom den.

Pär Persson ifrågasätter den samhällsekonomiska nyttan av strandfodringen som har kostat Ystads kommun ungefär tre miljoner kronor om året.

– Länsstyrelsen pratar om glesbygd. Jämfört med Västra hamnen i Malmö kanske Ystads sandskog kan uppfattas så. Men värdena i Sandskogen är betydande och måste bevaras, ryter Kristina Bendz.

Även Hans Hanson, professor i vattenresurslära vid Lunds universitet, ställer sig frågande till länsstyrelsens utspel. Han har varit väldigt engagerad i Ystads kommuns kamp för att få tillstånd att ta upp sand ur Sandhammarbank och lägga på stränderna.

– Sandfordring är det enda alternativet som inte låser upp inför framtiden, säger han och påpekar att kostnaden på tre miljoner kronor om året motsvarar kostnaden för att flytta ett hus undan erosionen.

Förstår inte jämförelsen

Hans Hanson förstår inte jämförelsen med sandsugningen i Öresund.

– Allt är noga undersökt. Ystads kommun tar 0,03 promille av sanden i Sandhammarbank, säger han och påpekar att såväl den samhällsekonomiska nyttan som riskerna med sandsugningen, påverkan på havsbottnarna och stränderna noga har övervägts i de tillstånd som mark- och miljödomstolen samt SGU beviljat.

– Vad länsstyrelsen gör är att kritisera och ifrågasätta domstolens beslut. Det tycker jag är minst sagt anmärkningsvärt, säger Hans Hanson.

Nu tänker Ystads kommun bjuda in landshövding Margareta Pålsson.

– Vi vill gärna veta varför länsstyrelsen bytt ben, men framför allt informera om nyttan med sandfodringen och vikten av att värna Sandskogen, säger Kristina Bendz.

Maria Sällberg
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.