Annons

Ystad tjänar på att börsen faller

Det oroliga läget på börsen har positiv inverkan på ekonomin i Ystads kommun. Medan ett antal kommuner och institutioner i landet förlorar stora belopp i takt med att aktiekurserna sjunker har Ystad fått lägre kostnader.
Ystad • Publicerad 20 augusti 2002

- I Ystad kan man säga att det är tvärtom, att vi tjänar lite på nedgången på börsen. Åtminstone vad gäller kommunens ekonomi, säger ekonomichef Bengt-Sture Olsson. Kommunen har enligt Bengt-Sture Olsson inga pengar placerade i aktier eller aktiefonder av den enkla anledningen att man aldrig haft tillräckligt med kontanta medel att satsa. - Hade vi haft pengar liggande i kassan hade vi kanske placerat dem men som det var hade vi behövt låna och det tycker jag hade känts konstigt, säger Olsson. Det innebär alltså att kommunens ekonomi inte direkt är känslig för börsens upp och nedgångar. - Den här börspressen är om möjligt bra för oss för det håller räntan nere. Men samtidigt påverkar det oss negativt indirekt om det påverkar kommunens invånare och ekonomin i stort, säger Bengt-Sture Olsson. I stället för aktier sitter kommunen inne med ett stort kapital i fast egendom, i gengäld har man också stora skulder. 460 miljoner kronor har kommunen i lån, ungefär 50 procent av dessa är med rörlig ränta och räntekostnaderna per år är strax över 20 miljoner kronor. Det svåra läget på aktiemarknaden håller lånekostnaderna nere. Oroliga investerare söker sig till säkrare alternativ och då sjunker räntorna. - Konsumtionen dämpas även av att folk blir lite fattigare. Mindre konsumtion leder i sin tur till att inflationen hålls nere och därmed hålls även räntorna nere, förklarar Bengt-Sture Olsson. Till lycka i det här fallet för Ystads kommun. - Det är ungefär en miljon bättre än vi räknat med i budget, som det ser ut nu. Men året är inte slut än, säger Bengt-Sture Olsson som inte tror på någon större ränteuppgång framöver. - Risken för stora ränteöverraskningar bedömer vi som liten i nuläget, säger Olsson. Även det kommunägda bolaget Ystadsbostäder påverkas positivt av de låga räntorna. Företaget har fastighetslån på 250 miljoner kronor varav drygt 70 miljoner med rörlig ränta. I årets budget räknade man med en vinst på sammanlagt 1,5 miljoner kronor men halvårsresultatet visade ett överskott på 2 miljoner kronor. - Den största förklaringen är att den väntade ränteuppgången inte kommit, säger Ystadsbostäders VD Toste Clementsson.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons