Annons

Ystadbostäder sparar känsliga uppgifter i fyra år

Kommunägda Ystadbostäder sparar känsliga uppgifter om sina hyresgäster i fyra år efter det att de flyttat. Hyresskulder lever sedan kvar betydligt längre.
Ystad • Publicerad 25 januari 2005

I dagarna har tidningen Sydsvenskan avslöjat att MKB i Malmö systematiskt har registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Uppgifter som bolaget sedan använt i den egna verksamheten, men också lämnat ut till andra.

Ystadbostäder har inget liknande register över sina nuvarande eller tidigare hyresgäster.

Annons

" Vi har ingen svart lista, säger Toste Clementsson, vd på Ystadbostäder.

Däremot har bolaget uppgifter om hyresgäster som det anser har misskött sig, om det varit störningar, polisingripanden eller andra problem i lägenheterna. Uppgifter som kan vara mycket känsliga och som sparas.

– De uppgifterna finns med i hyresavtalet. Upphör avtalet sparas uppgifterna i fyra år innan de gallras ut, berättar Toste Clementsson.

Det gäller samtliga avtal.

– Det inte frågan om någon sortering på skötsamma och icke-skötsamma, säger Toste Clementsson.

– Vi måste enligt arkivlagen ha dem kvar i två.

Hyresskulderna finns kvar betydligt längre, även efter det att Ystadbostäder avskrivit det som en fordran i sin bokföring.

– De går över i ett inkassoprogranm där de ligger kvar i många år, säger Toste Clementsson.

Ystadbostäder lämnar ut uppgifter om sina hyresgäster och tidigare hyresgäster till andra fastighetsägare som vill ha referenser på hyressökande. Och då svarar bolaget ärligt. Men någon ordentligt kontroll av dem som frågar har inte gjorts. Uppgifter kan därför ha lämnats ut även till andra.

– Vi får erkänna att vi har inte kontroll på det. Jag vet inte om att några uppgifter kommit i orätta händer, säger Toste Clementsson.

Annons

Frågan har diskuterats efter avslöjandet om MKB. Ett sätt är att ta telefonnummer och sedan ringa upp.

– Vi får nog vara mer försiktiga, tycker Toste Clementsson.

Ystadbostäder tar också in uppgifter om hyressökande från andra företag.

– När vi hyr ut en ledig lägenhet gör vi en prövning av hyresgästen och en vanlig kreditvärdering. säger Toste Clementsson.

– Vi måste kunna tro att det ska fungera.

Bolaget går på kötid och vilken storlek på lägenhet som efterfrågas när lediga lägenheter fördelas.

Högst hälften av de lediga lägenheterna går till de två grupper som kan få förtur. Det gäller de n som fått jobb i Ystad och bor utanför pendlingsavstånd och de som har olika sociala skäl.

– Som ett kommunägt företag ska vi lösa boendet för dem som är svaga på marknaden, säger Toste Clementsson.

Hyresgäster som tidigare misskött sig kan få en ny chans. Ett sätt är att de får en prövotid där de sociala myndigheterna står för kontraktet under ett halvår eller ett år. Då gäller inte det normala besittningsskyddet.

– Är det så att de missköter sig ska de ut direkt. Då kan man inte ha tre månaders uppsägningstid, säger Toste Clementsson.

Annons

Ystadbostäder har cirka 1100 lägenheter. Kön är 900 sökande, men i den finns också egna hyresgäster som vill byta lägenhet.

Per Nilsson

0411-55 78 06

per.nilsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons