Ystadkrog tvingas att stänga

Pizzeria Regement kan tvingas stänga. Slitna lokaler och utrustning i dåligt skick som äventyrar hygienen är anledningen till att miljö- och byggnadsnämnden i går nekade restaurangen tillstånd för livsmedelshantering. Och utan tillstånd blir det olagligt att driva pizzerian.
Ystad • Publicerad 23 maj 2002

- Vi hoppas att pizzeriainnehavaren stänger sin restaurang själv, annars får vi göra det, säger Inga Hallén, förvaltningschef på miljö och bygg. Lars Ström, som äger pizzerian, menar att han hela tiden varit villig att åtgärda de saker som påpekats vid miljöinspektionerna, men menar också att han behöver mer tid. Förra hösten började han så smått renovera lokalerna. - Jag lämnade först in ett åtgärdsförslag där jag skulle ha renoverat allt med början 2004, det godkände de inte, och det förstår jag. Det var för lång tid. Hos miljö- och byggnadsnämnden ligger nu ännu ett åtgärdsförslag från Lars Ström där renoveringen beräknas vara klar till hösten. Men fram till dess krävs ett tillfälligt tillstånd för att få driva pizzerian vidare. Och gårdagens beslut innebar att varken ett permanent eller ett tillfälligt tillstånd gavs. - Vi har haft många samtal med restaurangägaren och gjort flera kontroller. Men lokalerna och utrustningen har inte åtgärdats så att de uppfyller kraven. De är i för dåligt skick och då föreligger risker i livsmedelshanteringen, säger Inga Hallén. Inspektörer har i rapporter flera gånger påtalat brister i lokalerna, bland annat att diskbänken används för både disk och att skära upp kött och grönsaker på och att rengöringsmedel inte förvaras i ett särskilt utrymme utan på olika ställen i lokalen. I sitt beslut konstaterar miljöförvaltningen också att väggar och utrustning är i så dåligt skick att de är svåra att rengöra. Något prov som visar att livsmedlen faktiskt tagit skada av lokalerna har dock inte hittats. Otjänliga lokaler menar miljöinspektörerna. En mer nyanserad bild och ett samarbete mellan kommunen och småföretagarna efterlyser innehavaren Lars Ström. - Jag är beredd att göra allt de ber om, men jag behöver rimlig tid på mig. Lars Ström har drivit pizzeria Regement sedan 1993. När han tog över saknade stället tillstånd sedan 1983, något som miljöförvaltningens inspektörer uppmärksammade av en slump. När sedan Lars Ström uppmanades att söka ett tillstånd för livmedelshantering fattade miljöförvaltningen beslutet att lokalerna inte var lämpliga för det och avslog ansökan. Därför upplever han miljöförvaltningens beslut som alltför blint stirrandes på paragraferna. - Jag hade gärna sett mer av ett samarbete. Det är konstigt att de inte agerat alls mot att verksamheten varit utan tillstånd i 19 år och sedan inte kan ge mig ett uppskov på fyra månader. Vi småföretagare är viktiga för kommunen och invånarna, då kan man kanske önska att de är mer flexibla, säger Lars Ström. Hans företag drabbas hårt om det tvingas stänga innan sommarsäsongen, därför har han bett kommunen titta ännu en gång på möjligheterna att påbörja renoveringen först till hösten. I nästa vecka träffas restauranginnnehavaren och kommunens miljöchef Michael Horn tillsammans med inspektörerna för att diskutera om det går att hitta en lösning. - Det spelar ingen roll hur fint lokalerna är renoverade, det viktigaste är den personliga hygienen hos dem som jobbar med det, säger Lars Ström.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.