Annons

Ystads dialysvård i topp

Dialysvården på Ystads lasarett är bäst i landet. När den njurmedicinska enheten jämförs med andra mottagningar hamnar Ystad i topp när det gäller kvaliteten.
Ystad • Publicerad 28 mars 2014
Ebrahim Vatandar genomgår dialys fyra gånger i veckan. Eva Karlsson, chef på njurmedicinska enheten, konstaterar att mottagningen i Ystad är ledande i landet.
Ebrahim Vatandar genomgår dialys fyra gånger i veckan. Eva Karlsson, chef på njurmedicinska enheten, konstaterar att mottagningen i Ystad är ledande i landet.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Att rena blodet i dialys tar fyra timmar.
Att rena blodet i dialys tar fyra timmar.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Det framgår när statistiken för fjoråret i Svenskt njurregister summeras.

Ebrahim Vatandar, njurpatient från Ystad, är inte förvånad.

Annons

- Nej, här är bra vård och fantastisk personal, säger han.

Ebrahim Vatandar ligger kopplad till dialysapparaten fyra gånger i veckan. Varje dialys tar fem timmar.

För 66-årige Ystadsbon Ebrahim Vatandar är behandlingen livsavgörande. Han är diabetiker vilket har lett till att hans njurar har slutat att fungera.

Han kan också jämföra vården i Stockholm, Göteborg och även i Tyskland där han har fått dialys.

- De är bäst i Ystad, säger Ebrahim Vatandar som för ett kvarts sekel sedan flydde till Sverige från Iran.

I 24 år har han bott i Ystad.

- Jag är en Ystadskille och har jobbat på Jeppsson Pac, säger han.

Blir det inte tråkigt att vara så många timmar på sjukhuset varje vecka?

- Nej, för mig blir det inte tråkigt. Det här ger mig livet, säger Ebrahim Vatandar.

Han märker också stor skillnad efter dialysen då blodet renats och vätska i kroppen försvunnit. Patienter vars njurar inte fungerar kissar inte utan vätska lagras i stället i kroppen.

Annons

Eva Karlsson, enhetschef på njurmedicinska enheten på Ystads lasarett, är naturligtvis glad över topplaceringen. Hon påpekar att lasarettet flera år i rad har varit ledande i landet. Det beror inte bara på att lasarettet rapporterar till registret varje månad till skillnad från andra mottagningar i landet varav vissa bara rapporterar en gång om året.

Tack vare att resultatet av behandlingar och medicinering av patienter i Ystad fortlöpande lämnas till njurregistret kan behandlingen analyseras och vården förbättras och hålla en hög kvalitet, enligt Eva Karlsson.

- Det handlar också om att motivera patienter, säger Eva Karlsson och framhåller att kost och levnadssätt också påverkar patienten.

Har dialyspatienter långt till mottagningen kan det också göra dem mindre benägna att få dialys så ofta och så länge som krävs för en framgångsrik behandling. Långa resvägar kan vara en faktor som gör att en kommun i Västerbotten som Lycksele hamnar i botten på dialyslistan.

Lina Campbell
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons