Ystads hamn positiv till ny handlingsplan
– Vi har ingen rådighet över fartygen men däremot försöker vi hitta lösningar via dialoger. Om handlingsplanen kan underlätta så är det fantastiskt bra, säger Björn Boström, vd för Ystad hamn logistik AB.
Nu ska de titta igenom handlingsplanen för att se vad den innebär och vilka juridiska konsekvenser den kan få. Det blir också ett möte med miljöförbundet för att diskutera hur förbundet tycker att Ystads hamn ska jobba. Som Ystads Allehanda berättade i går kräver Ystad-Österlenregionens miljöförbund en handlingsplan för bättre miljö kring Ystads hamn. Förbundet konstaterar att utsläppen från färjorna är ett folkhälsoproblem och vill därför minska kväveoxiderna med 90 procent och partiklar med 80 procent.
I morgon den 1 oktober skickas en skrivelse till Ystads hamn och rederierna där de ska redogöra för hur de ska åstadkomma detta.
– Det är bra att de har ställt ett målkrav som vi kan förhålla oss till, säger Björn Boström.
I handlingsplanen sägs att utsläppen från färjetrafiken är ett hälsoproblem för kringboende, håller ni med om det?
– Det är svårt att säga varken ja eller nej. Det kan vara så, en hel del människor uppfattar det så. Vi måste se vad vi kan göra.
Han berättar att hamnen redan i dag bedriver miljöarbete. Bland annat en utredning om landansluten el, enligt miljödomstolens dom, som ska vara klar vid årsskiftet.
– Vi har också en dialog med våra kunder hur de kan förbättra miljön. Och han tror heller inte att det blir några svårigheter att få med sig rederierna.
– De vi har som kunder i Ystad upplever jag som oerhört seriösa. Vi har ett bra samtalsklimat, säger Björn Boström.
Miljöförbundets ordförande socialdemokraten Kent Mårtensson tycker det är dags att flera års diskussioner om utsläppen i Ystads hamn mynnar ut i något.
– Vi har fattat beslut på åtgärder som måste göras, de går bra i linje med miljödomstolens dom. Det blir säkert ytterligare krav på miljön i framtiden, det kommer inte att stanna här, säger han.
– Antalet färjor ökar och utsläppen blir större.
Miljödomstolens dom är en orsak till att miljöförbundet antog handlingsplanen men också klagomål.
– Alla skrivelser och påpekanden från medborgare är något som vi måste hantera och ta ställning till. Det skulle vara konstigt om vi inte gjorde något.
Kent Mårtensson tror att miljödomen tillsammans med miljöförbundets handlingsplan kan få avsedd verkan.
– Miljöförbundet har liknande krav som miljödomstolens dom. Det kan trycka på. Vi vill se vad som händer, men tror inte att det kan ändras över en natt.