Ystads kommunalråd tveksam till partilinjen

Kommunalrådet i Ystad, Kent Mårtensson (s), delar inte statsminister Göran Persson och socialdemokraternas farhågor inför EU-utvidgningen.
Ystad • Publicerad 28 april 2004

Han ser inget behov av övergångsregler för arbetskraft från de nya EU-länderna. - Jag är inte lika orolig som partiet har varit i den här frågan. Vi i Ystad har en lång erfarenhet av kontakter med Polen och jag kan inte se några drastiska problem, säger han. Det blev som väntat ett nej till regeringens förslag om övergångsregler för nya EU-medborgare. Det stod klart efter omröstningen i riksdagen i går kväll. Kent Mårtensson tror inte att utländsk arbetskraft kommer att strömma in i Sverige efter EU-utvidgningen i morgon. - Visst finns en stor arbetslöshet till exempel i Polen, men jag tror inte att polackerna står på kö för att komma hit. Man måste komma ihåg att det ska mycket till för att människor ska bryta upp från sin tillvaro och flytta till ett annat land för att försöka få jobb där. Statsminister Göran Persson har fått frän kritik för sitt uttalande om "social turism" och att människor från de nya EU-länderna skulle missbruka det svenska välfärdssystemet. Kent Mårtensson ser annorlunda på situationen. - Vi har ju haft en del säsongsarbetare som arbetat här i området och de har vi behövt. Om det är seriösa företagare som anställer den utländska arbetskraften så är det inga problem. Skulle de inte vara seriösa så är det en annan sak och då får vi hantera det. Men jag har svårt att utgå ifrån att människor kommer att vara oseriösa. Jag är inte riktigt lika orolig som partiet i de här frågorna. Kent Mårtensson reste i går med en liten delegation från Ystads kommun till vänorten Swinoujscie i Polen. Där ska de delta i firandet av att Polen på fredagen blir medlem i EU. - Det är ju en historisk dag och vi är hedrade att vi har blivit inbjudna. Vi kommer på fredag också att underteckna det nya vänortsavtalet med Swinoujscie, som bland annat syftar till att ge ungdomar från Polen och Sverige bättre möjligheter att träffas, säger han. Kent Mårtensson kommer att intervjuas av polsk tv och hålla ett tal i samband med festligheterna. I delegationen från Ystad medföljer även oppositionsrådet Thomas Lantz (m), kommunfullmäktiges ordförande Kaj Jönsson (s) och kommundirektör Carl-Johan Korsås.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.