Ystadsbo snuvad på billig bil i Luleå

En 51-årig Ystadsbo flög till Luleå för att hämta bilen han köpt på Blocket. Allt var bluff och båg. Ägaren förstod ingenting när en man från Skåne förklarade att han kommit för att hämta sin bil.
Ystad • Publicerad 12 april 2013
Ystad - Luleå 1563 kilometer enkel resa. Men Ystadsbons hemresa blev inte så enkel. Det fanns ingen bil att köpa i Luleå.
Ystad - Luleå 1563 kilometer enkel resa. Men Ystadsbons hemresa blev inte så enkel. Det fanns ingen bil att köpa i Luleå.Foto: 

– Målsägaren fick flyga hem igen, 16 000 kronor fattigare. Händelsen rubriceras som bedrägeri, berättar kriminalkommissarie Anders Carlsson.

Den 51-årige Ystadsbon var på jakt efter en begagnad bil. Han fastnade för en svart Volkswagen Passat, 2005 års modell. Till salu på Blocket för endast 10 000 kronor.

Efter kontakt med annonsören överfördes pengarna till dennes konto. Man bestämde att bilen skulle hämtas den 8 april, alltså i måndags.

Eftersom den fanns i Luleå – 156 mil bort – bokade Ystadsbon flygbiljett, enkel. Han räknade med att köra bil åt andra hållet – och det var en missräkning.

När mannen kom fram till den uppgivna adressen öppnade en person som inte hade lust att höra något mer ingående om ärendet, utan stängde dörren mitt framför näsan på Ystadsbon.

Kapade bilnumret

– Utifrån registreringsnumret identifierades bilens verkliga ägare. Fordonet var inte till salu, säger Anders Carlsson.

– Här rör det sig om bedrägeri där man kapat bilens registreringsnummer och bjudit ut den till försäljning på nätet.

Den skyldiges kontonummer avslöjar en del. Men om det finns pengar att hämta när det vankas rättegång återstår att se. Förutom de 10 000 kronorna har Ystadsbon lagt ut 6 000 kronor på flygresor och diverse omkostnader, tur och retur Luleå.

INTERNAL INTERNAL
Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.