Ystadsflicka förväxlades – flögs till fel land

Ystad • Publicerad 25 december 2005

Nioåriga Leonie Pinnow från Ystad skulle flyga till pappa i Hannover för att fira jul. Men personalen på Kastrup satte henne på ett plan till Luxemburg i stället.

– Först visste vi inte vart hon hade blivit av. Det var hemskt, säger Leonies mamma, Andrea Nowag.

På lille julaftons morgon åkte hon iväg till Kastrup med dottern, som skulle flyga ensam till Tyskland för allra första gången. I Hannover väntade pappa Holger Pinnow på att ta emot Leonie.

– Jag följde henne fram till säkerhetskontrollen. Sedan såg jag inte henne mer, säger Andrea Nowag.

På lille julafton skulle även en annan, jämnårig flicka flyga på egen hand från Kastrup. Destinationen var Luxemburg. Men SAS-personalen blandade uppenbarligen ihop boardingkorten och skickade henne till Tyskland.

– Efter några timmar ringde Holger från Hannover och sa "Leonie är nog i Luxemburg för här står en flicka som ska dit och har kommit fel". Efter 45 minuter fick vi klarhet i vad som hänt. Men det 45 fruktansvärda minuter, vill jag lova.

SAS gjorde sitt bästa för att reda ut röran. Det fanns inget direktflyg till Hannover, så Leonie skickades iväg på första bästa plan till Frankfurt. Där blev det stort kramkalas med Holger Pinnow, som flög inrikes från Hannover.

– Sedan reste de ihop på planet från Frankfurt till Hannover, berättar Andrea Nowag.

Vid 18-tiden på fredagskvällen kunde pappa och dotter äntligen sätta sig i bilen och köra hemåt i kvällsmörkret.

– Man får väl vara glad att flickan inte hamnade i Hong Kong. Det här kunde ju ha blivit hur fel som helst, säger Andrea Nowag.

Bagaget kom i alla fall till rätt destination. Utan några omvägar via tredje land.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.