Ystadsmusiker i skandalomsusat tacktal på P3 guldgalan

Ystad Artikeln publicerades
Arre! Arre! (Matilda ”Mattis” Årestad i rosa hatt) tar emot priset Årets rock/metal av prisutdelarna Robert Becirovic och Ika Johansson under P3 Guld-galan.
Foto: Adam Ihse/TT
Arre! Arre! (Matilda ”Mattis” Årestad i rosa hatt) tar emot priset Årets rock/metal av prisutdelarna Robert Becirovic och Ika Johansson under P3 Guld-galan.

Bandet Arre! Arre! vann pris i kategorin Årets rock/metal. Ystadsbon Matilda ”Mattis” Årestad är gitarrist i bandet och gjorde ett minst sagt skandalomsusat utspel under sitt tacktal på galans scen.

Det blev en vinst under lördagskvällens P3 guldgala för det Malmöbaserade punkbandet Arre! Arre! som var nominerade i kategorin Årets rock/metal.

Ystadsbon Matilda ”Mattis” Årestad, som är gitarrist i bandet, tog emot priset tillsammans med sina bandmedlemmar på scen, under inte helt skandalfria omständigheter. Under bandets tacktal greppade hon plötsligt mikrofonen och gav en känga åt sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Jag vill tacka alla som gömmer flyktingar, alla som sliter inom vården, alla som jobbar på kvinnojourer. Ni är de riktiga hjältarna. Tack alla som röstar rött. Fuck Jimmie!, skrek gitarristen från scen innan hon kastade mikrofonen i golvet.

Matilda Årestads tacktal under P3 Guldgalan.
Foto: SVT
Matilda Årestads tacktal under P3 Guldgalan.

SE MATILDA ÅRESTADS TACKTAL HÄR

Programledaren Kodjo Akolor tog till orda efteråt och menade att Sveriges Radio inte stod bakom uttalandet, men önskade bandet grattis till vinsten.

Liv Ungemark, som är projektledare för P3 guldgalan, sa att hon inte tyckte det var roligt att artister använder sig av P3 guld som plattform för sina egna syften, enligt uppgift av Göteborgsposten.

– De representerar inte oss, utan sig själva. Men Kodjo tog avstånd direkt efteråt och det är självklart inget som Sveriges Radio eller SVT står bakom heller.

Sverigedemokraterna svarade med missnöje efter uttalandet. Partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen reagerade i ett inlägg på Twitter, där han skrev följande:

”Lagbrott, hat mot oliktänkande påhejat med musik och applåder. Inte speciellt vackert.”

Helt förvånad ska man kanske inte vara över Matilda Årestads tacktal. Redan i december sa hon i en intervju med YA så här, apropå möjligheten att Arre! Arre! skulle kunna vinna:

”Då kan man förvänta sig ett sjuhelvetes tacktal!”

Så blev det.

YA har försökt kontakta Matilda ”Mattis” Årestad för en kommentar, utan resultat.

Vinnare

Vinnarna i P3 guldgalans alla priskategorier

Guldmicken: Molly Sandén

Årets artist: Z.E

Årets grupp: Aden x Asme

Årets låt: ”Katten i trakten” – Einár (Text & musik: Nils Grönberg, Jeremy Kerbel, Raphael Kerbel)

Framtidens artist: Dree Low

Årets rock/metal: Arre! Arre!

Årets dans: Kornél Kovács

Årets hiphop/r’n’b: Dree Low

Årets pop: Molly Sandén

 

Källa: Sveriges Radio

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.