Annons
Insändare

Insändare: Varför oroa lantbrukare och markägare i onödan?

Replik på debattinlägg ”Även Skåne bör bidra till mineralförsörjningen” av Claes-Erik Simonsbacka i YA 27 december.
Österlen • Publicerad 29 december 2018 • Uppdaterad 3 januari 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karta ansökan om mineralletning, för webben
Karta ansökan om mineralletning, för webben

Claes-Erik Simonsbacka, du har helt rätt i att undersökningstillståndet inte innebär att det automatiskt blir någon gruvbrytning.

LRF Skåne tror inte att Scandinavium någonsin kommer att få ett godkännande för att bryta mineraler i Skåne, vårt mål är därför att man inte ska starta en process som bara kommer att oroa våra medlemmar och inte någonsin leda till något konstruktivt.

Annons

LRF Skåne tycker att det är onödigt att ens ge ett undersökningstillstånd, att väcka hoppet för eventuella investerare och skapa oro hos markägare när det är så många lagar och regler som talar emot att det ska bli ett tillstånd för gruvbrytning.

Vi menar inte att Skåne ska särbehandlas, snarare att det är naturligt att inte bedriva gruvdrift i tätbefolkat område på samma sätt som att man inte överväger gruvdrift i Stockholms skärgård eller Göteborgs innerstad.

Skåne är en jordbruksregion. Alla behöver äta och Skåne har utmärkta jordbruksmarker. Detta ska vi ta tillvara på, inte förstöra.

På tal om undantag: all annan verksamhet i Sverige behöver göra en miljökonsekvensbeskrivning när man vill bedriva verksamhet som på ett eller annat sätt påverkar miljön. Detta görs i ett tidigt stadium. Varför ska gruvindustrin vara ett undantag från regeln?

Det gynnar även investerarna om de i ett tidigt skede får besked om det finns möjlighet att bedriva gruvdrift eller inte.

Vad innebär då brytningskoncession för Skåne? En gruva av den storlek som bolaget Scandinavium har ansökt om skulle ta upp 25 kvadratkilometer.

Det är som att gräva upp tre Ystad, och det är bara början. Sådant påverkar ett tätbefolkat landskap som Skåne.

Skillnaden mot Norrland är att oftast äger staten marken där, här är den privatägd. Minerallagen är inte anpassad för områden som Skåne. Det är denna lag LRF vill att man ser över.

Att hävda att det skulle vara bra för dricksvattenbrunnar att ta bort vanadin håller inte. Man skulle nämligen finfördela en massa andra metaller och mineraler som kan påverka grundvattnet. Dessutom finns det sprickor i alunskiffern som kan läcka ner i grundvattnet.

Det är 1,8 miljarder ton skiffer som ska sönderfördelas, fraktas bort, fraktas tillbaka och läggas tillbaka. Det motsvarar cirka 103 miljoner lastbilstransporter. Det är klart att miljön påverkas av gruvdrift.

Annons

Eftersom LRF Skåne säger nej till gruvdrift så säger vi i konsekvensens namn även nej till undersökningstillstånd.

Anders Rolfsson

Ledamot LRF Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons