Annons

Kritik mot snöröjning – men allt är inte kommunens ansvar

Kommunen har fått en hel del kritik för hur snöröjningen fungerat i Tomelilla – bland annat när det gäller oframkomliga övergångsställen och snömassor på gatorna.
Tomelilla • Publicerad 7 mars 2018
Gräsplätten vid Byavägen - ett av de ställen kommunen lagt upp snö på när man kommit igång med arbetet med att tömma gatorna på snömassor.
Gräsplätten vid Byavägen - ett av de ställen kommunen lagt upp snö på när man kommit igång med arbetet med att tömma gatorna på snömassor.Foto: Sprisse Nilsson

Det har kommit en hel del kritik mot hur det fungerat med snöröjningen i Tomelilla under och efter snöovädret i förra veckan – inte minst när det gäller röjningen för fotgängare.

Att övergångsställena – och därmed tillgängligheten inte minst för äldre med gångsvårigheter – hamnat i kläm är uppenbart för de flesta som gått en promenad i centrala Tomelilla nu i veckan.

Annons

Och på kommunens hemsida och Facebook har Peter Svensson, enhetschef på Gata park, förklarat skillnaderna mellan olika ansvarsområden – att röjning av trottoarer är fastighetsägarens ansvar, inte kommunens.

Var går gränsen mellan kommunens och fastighetsägarens ansvar vid ett övergångsställe?

– Själva vägbanan är kommunens, och ut till där trottoaren slutar är fastighetsägarens, säger Peter Svensson.

Men på många ställen har det ju uppenbarligen inte fungerat, och det handlar också om en del ställen där kommunen är fastighetsägare. Vems ansvar är själva tillgängligheten som sådan?

– Det är kommunens. Tyvärr är det en lite knepig tjänst att handla upp, att enbart hålla öppet vid övergångsställena. Men nu ska vi utvärdera hur det har fungerat, säger Peter Svensson – och tillägger att man utifrån det får se om man behöver ändra de planer man har för snöröjning.

Kritiken mot kommunens snöröjning har också handlat om svårframkomliga gator fulla med snö och modd, och med ojämna ytor med isvallar och barmark om vartannat på vägbanorna.

I inlägget på kommunens hemsida och Facebook förklarar Peter Svensson bland annat att man följt den prioriteringsordning som finns för snöröjningen:

”Den handlar om att i första hand hålla öppet till skolor, förskolor, industriområden, äldreboenden och till centralköket på Kastanjeskolan”.

I andra hand ska man sedan röja andra gator – men det har knappt blivit någon tid till detta, eftersom de prioriterade gatorna behövt röjas igen nästan omedelbart efter att man blivit klara med dem.

”Det går inte att springa på enskilda önskemål som kommer in utan det är viktigt att planen som finns följs. Den är gjord för att samhället ska fungera så gott som det är möjligt under ett oväder” skriver Peter Svensson på hemsidan.

Annons

Något som förvärrade situationen i förra veckan då det var som värst var att man också fick flera vattenläckor i gator, bland annat i Adelsbergsområdet, samtidigt som behovet av snöröjning var enormt, uppger Peter Svensson.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons