Annons

Fotskadade Olof väljer bort Österlen för Stockholm

Olof Eliasson från Komstad bröt foten och nekades korttidsboende av Simrishamns kommun. Han valde då att ockupera lasarettet i Ystad.
Nu har han lämnat både sjukhus och Skåne och flytt till Stockholm.
– Det blev plan B i stället, säger Olof Eliasson.
Ystad • Publicerad 16 februari 2019

72-årige Olof Eliasson rastade hunden en kväll då han plötsligt halkade och bröt foten. Han opererades i Ystad, men med det komplicerade benbrottet fick han inte på något sätt belasta foten, vilket gjorde det svårt för honom att efter sjukhusvistelse åka hem till huset i Komstad, byggt 1850 och inte alls anpassat för någon med bruten fot.

När Olof Eliasson nekades korttidsboende av Simrishamns kommun valde han att vägra att lämna sjukhuset.

Annons

– Jag lämnar inte med mindre än att polisen hämtar mig, sa han till YA.

Några dagar senare valde han ändå att lämna sjukhuset. Olofs pojkvän som bor i Stockholm kom ner till Komstad, och kommunen ordnade med assistans i hemmet – och en rullstol.

Olof Eliasson på lasarettet i Ystad.
Olof Eliasson på lasarettet i Ystad.Foto: Mark Hanlon

– Den är helt avgörande för mig, säger Olof Eliasson, som nu ändå väljer att lämna Österlen för att bo hos pojkvännen i Stockholm. Han kommer att behöva göra något återbesök i Ystad, men resten av den cirka sex veckor långa rehabiliteringen gör han i huvudstaden.

– Det är ett boende som är mycket bättre anpassat för någon med rullstol. Jag ville så klart inte hålla en sjukhussäng upptagen i Ystad för någon som behöver den ännu mer än jag. Det här var min plan B, och det kommer säkert att lösa sig ganska bra.

Olof Eliasson är ändå fast i sin övertygelse om att Simrishamns kommun – som tog beslutet om hur Olof skulle spendera sin tid efter sjukhusvistelsen utan att prata med honom och utan att se huset i Komstad – har gjort fel avvägning. Han har överklagat beslutet.

– Det blir så att säga pro forma. Det kommer ju inte att hjälpa mig i min situation, men kanske kan det hjälpa någon annan i framtiden, säger han.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons