Annons

Inhyrda sjuksköterskor dubbelt så dyrt för ortopeden

Under hösten sade flera sjuksköterskor upp sig från ortopedavdelning 8 på lasarettet i Ystad. Anledningen var en ohållbar arbetssituation.
Nu drivs avdelningen vidare med inhyrda sjuksköterskor till en dubbelt så hög kostnad.
– De senaste månaderna har personalkostnaderna ökat med 150 000-160 000 kronor. Och de kommer att stiga. Personal från bemanningsföretag är nästan dubbelt så dyrt, säger Caroline Lindahl, övergripande ansvarig chef för ortopeden i Ystad.
Ystad • Publicerad 3 december 2018
Lasarettet i Ystad
Lasarettet i YstadFoto: Anette Sjöstrand

Under hösten har situationen på ortopedavdelning 8 varit turbulent. Större delen av sjuksköterskorna ansåg att arbetssituationen var ohållbar och sade upp sig. Fullt bemannad har avdelningen omkring 13 sjuksköterskor, i september var de sju till antalet.

Avdelningens ordinarie 14 vårdplatser är nedbantade till tio på grund av brist på sjuksköterskor. I dagsläget finns det bara fyra ordinarie sjuksköterskor kvar, resten kommer från bemanningsföretag (omkring sju stycken) och timanställda.

Annons

Det har gjort att kostnaderna för avdelningen ökat rejält.

– Det kostar självklart mer än om vi haft ordinarie personal. Men vi jobbar allt vad vi kan med rekrytering för att få egen personal, säger Caroline Lindahl.

Personalbemanningen är än så länge löst fram till slutet av januari.

Caroline Lindahl, övergripande ansvarig chef för ortopeden i Ystad
Caroline Lindahl, övergripande ansvarig chef för ortopeden i YstadFoto: Bass Nilsson

Hur påverkas patienterna av situationen?

– Här och nu är kontinuiteten av bemanningssjuksköterskorna bra, de är kompetenta. Vi har också den läkarbemanningen vi ska, säger Caroline Lindahl.

– Med den nya utskrivningslagen (ska minska tiden som utskrivningsklara patienter blir kvar på sjukhus; reds.anm) som kom i början av året har vi sett att vårdtiden inom akutortopedi minskat. Antalet vårdplatser vi har nu har varit optimalt.

Ortopedavdelning 8 har ett stort upptagningsområde och tar emot patienter från Ystad, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla, Trelleborg och Svedala.

Caroline Lindahl ser ingen fara för att ortopedverksamheten i Ystad försvinner eller att patienter ska börja slussas runt till olika sjukhus.

– Vi har gjort bedömningen att det är bäst att vara kvar på den vårdavdelning vi har, säger hon.

– Vi måste lösa detta så att det blir bra vård för våra ortopedpatienter.

Carina VibergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons