Annons

Vintern uteblev – våren är här: ”Spännande skiftningar”

Det blev ingen vinter. I kväll utropar SMHI vårens ankomst i hela Skåne. Dock väntar omedelbart bakslag.
Sydöstra Skåne • Publicerad 21 februari 2019
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Enligt SMHI:s väderregler kan våren komma tidigast den 15 februari. Förutsättningen är dock att dagen följs av sju dygn med en dygnsmedeltemperatur över noll grader. Deadline är klockan 19 på torsdagen, men om inget oväntat händer lär vårens ankomst kunna utropas. Detta gäller då retroaktivt från den 15 februari.

– Om vi inte tolkar väderbilden alldeles galet så blir det så. Jag skulle kunna sätta pengar på att vi kommer att utropa våren i kväll, säger meteorolog Max Lindberg Stoltz.

Annons

Samtidigt kan man i så fall konstatera att vintern aldrig kom till den skånska sydkusten.

– Det är inte ovanligt att vi hoppar från höst till vår längst i söder, säger Max Lindberg Stoltz.

”Det är ingen superkyla, men enstaka minusgrader blir det.”

När våren väl utropats kan det inte bli vinter igen. Dock kan det bli bakslag i vårvädret och risken är att ett dylikt kommer ganska omedelbart.

– Natten mellan torsdagen och fredagen kan det bli minusgrader, men det blir plus i morgon igen. Samma sak gäller på fredag då natten väntas bli kall. Det är ingen superkyla, men enstaka minusgrader blir det.

På söndag väntas dock vårtemperaturer på uppåt tio grader. Det varma vädret förutspås fortsätta en bit in i nästa vecka.

– Det svänger väldigt i temperaturerna, säger Max Lindberg Stoltz och menar att det gör väderläget extra intressant för väderexperterna.

– Natten till i dag var det 34,6 minusgrader i Nikkaloukta i norra Norrland. Prognoserna visar att orten kommer att få plusgrader på lördag och därmed ha högre temperaturer än i Götaland. Det är spännande, säger han.

Temperaturväxlingarna lär inte bli lika dramatiska i sydöstra Skåne, men följer ändå samma väderutveckling.

– Det är inte ovanligt, men för oss är det intressant att se hur storskaliga väderfenomen påverkar temperaturerna.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons