Annons

Ny utredning: Äldreboende kan läggas ner eller läggas ut på entreprenad

Nerläggning av ett äldreboende, enstaka avdelningar eller lägga ut ett boende på entreprenad: det ska nu utredas i syfte att verksamheten ska kunna hålla sin budget. I nuläget står många platser på boendena tomma.
Sjöbo • Publicerad 2 mars 2019
Blentarpsgården var hotad redan under fjoråret. Nu ska det på nytt utredas om ett särskilt boende ska läggas ner.
Blentarpsgården var hotad redan under fjoråret. Nu ska det på nytt utredas om ett särskilt boende ska läggas ner.

Det är politikerna i vård- och omsorgsnämnden som gett förvaltningen i uppdrag att titta närmare på hur budgeten för de särskilda boendena ska hållas.

– De gör ett minus på 3,5 miljoner kronor. Men det går inte att driva alla boenden vidare och samtidigt hämta in beloppet, säger Gunilla Lynghed, administrativ chef.

Annons

Utredningen ska belysa vad som behöver göras för att komma ner i den nivå som det finns pengar för.

– Vi vill att förvaltningen tittar på alternativa möjligheter. Det kan vara att lägga ner ett boende, stänga några avdelningar eller lägga ut ett boende på entreprenad, säger nämndens ordförande Berit Lundström (M).

Hon tillägger att ett alternativ också kan vara att göra om en del lägenheter till serviceboende eftersom det då inte krävs personal dygnet runt.

”Sen är vi inte i ett lika dåligt läge nu som i fjor våras, det är inte lika mycket pengar som fattas.”

Redan våren 2018 kom liknande signaler om eventuell nedläggning av ett boende. Men sedan blåstes faran över i och med att effektiviseringskravet togs bort och ytterligare statsbidrag väntades.

– Men underskottet förra året blev större än vi trodde på våren. Sen är vi inte i ett lika dåligt läge nu som i fjor våras, det är inte lika mycket pengar som fattas. Men tittar vi framåt blir allt dyrare och dyrare, säger Gunilla Lynghed.

I flera år har det funnits lediga platser på de särskilda boendena. I nuläget står exempelvis tio platser tomma på Björkbacken, sex på Rosenlund och sju på Blentarpsgården.

På Solkullen i Vollsjö är det däremot fullt.

Låg beläggning medför minskade intäkter samtidigt som det inte går att minska personalen i motsvarande omfattning.

– Vi har många lediga platser men de som bor på boendena kräver mycket omvårdnad. Det är i stort samma bemanning om det finns sex eller åtta platser, säger Gunilla Lynghed.

Berit Lundström noterar också att under 2018 var det allt fler som avled kort tid efter att de fått en plats på ett särskilt boende.

Annons

Något som hänger samman med att de boende blir allt sjukare innan de flyttar in.

– 40 procent var borta inom tre månader. Det har vi inte sett förut.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden var ense i beslutet att låta utreda frågan. Socialdemokraterna vill däremot inte att något boende läggs ut på entreprenad.

Förvaltningen har nu fått i uppgift att göra utredningen skyndsamt.

”Vi får fler och fler äldre och vi vågar inte göra av med platser. På sikt kommer vi att behöva dem.”

Men om det hinner genomföras förändringar så det får en ekonomisk effekt redan 2019 är osäkert.

Berit Lundström tror att det möjligen kan bidra till att minska kostnaderna mot slutet av året.

Vad som händer med lokalerna om avdelningar eller ett boende läggs ner är oklart. Berit Lundström säger att de förmodligen läggs i malpåse.

– Vi får fler och fler äldre och vi vågar inte göra av med platser. På sikt kommer vi att behöva dem.

Utredningen gäller de särskilda boendena undantaget de som har demensinriktning som Sandbäcksgården och Ängsgården.

Matz JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons