Annons
Insändare

Insändare: Gruvprospektering är långt ifrån riskfritt

I YA (27 december) förfäras Claes-Erik Simonsbacka över människors oro för att hem och försörjning riskerar att bli föremål för gruvprospektering och förvandlas till ett dagbrott.
Österlen • Publicerad 2 januari 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karta ansökan om mineralletning, för webben
Karta ansökan om mineralletning, för webben

För oss i Centerpartiet i Skåne är det en befogad oro som vi delar. Gruvprospektering och gruvdrift är förenat med stora risker, inte minst för miljön.

2012 inträffande en av Finlands värsta miljöolyckor i samband med gruvdrift i Talvivaara. Hundratals miljoner liter vatten med nickel, aluminium och uran rann ut och förgiftade sjöar, vattendrag och landskap.

Annons

Centerpartiet i Skåne förordar inget förbud mot gruvdrift. Det vi däremot vill se är att fler intressen än gruvbolagets ska vägas in och mot varandra tidigare i processen.

När undersökningstillstånd prövas tas idag ingen hänsyn till vare sig miljö, kulturvärden eller äganderätt.

Dessutom har all befintlig verksamhet i området att förhålla sig till miljöbalkens skyddande regler; medan inledande gruvprospektering knappt klassas som miljöfarlig verksamhet. Det är orimligt att gruvprospektering alltid trumfar allt annat.

Simonsbackas argument om att ingen hänsyn behöver tas till miljön för att miljöpåverkan är liten i ett inledningsskede är märkligt.

Det bygger helt på att man bortser från det faktum att undersökningstillstånd och provborrningar syftar till gruvdrift. Antingen är Simonsbacka naiv eller så försöker han aktivt vilseleda skåningarna med sin debattartikel.

Gruvprospekteringen sker inte heller på marknadsmässiga grunder när minerallagen gör det möjligt för gruvföretag att med tvång prospektera på annans mark.

Samtidigt som markägarens möjlighet att påverka borrhålens placering i det närmaste är obefintligt har Scandivanadium i flera fall velat ge en ersättning på endast 6 000 kr per borrhål som kompensation för äganderättskräkningen.

En summa som närmast kan beskrivas som ett hån för ett borrhål på uppemot 125 meter som riskerar att förstöra både dräneringen i jorden och värdet på fastigheten.

Undersökningstillstånd har beviljats i en del av Skåne som är viktig för skånsk besöksnäring, jordbruk och hela landets livsmedelsproduktion. I de områden som berörs mest av en potentiell mineralbrytning står besöksnäringen för upp till tio procent av sysselsättningen.

Jordbruk och livsmedelsproduktion står i Skåne för runt fem procent av sysselsättningen. Närodlade livsmedel med hög kvalitet och högt förädlingsvärde är ett kännetecken för Skåne.

Annons

Österlen har några av Sveriges bästa jordar med stor betydelse för svensk primärproduktion och för svensk självförsörjningsgrad. Arbeten som nu är i riskzonen, men som Simonsbacka omnämner i termer som ”bidragsberoende”.

Avslutningsvis går det nog bara att konstatera att Simonsbacka och vi tänker olika.

För vår del är det viktigaste att vi har bra hälsosam mat, för utan näring lär vi inte behöva mineralerna. Istället för att tänka långsiktigt och hållbart så springer Simonsbacka gruvindustrins ärenden.

För Centerpartiet är närodlad politik det som genomsyrar hur vi ser på samhället. Vi vill att människor ska få bestämma mer i sin egen vardag.

Idag är det tydligt att minerallagen gör precis tvärtom. Den ger gruvbolag rätten att bestämma över dig och över kommande generationer.

Annette Linander (C)

Regionråd

Birte Sandberg (C)

Regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons