Annons

En lättnad för små patienter

Smilla Lindbäck, sex år har ont i huvudet och magen. Elias Mattsson, två månader har kolik. Båda är patienter hos kiropraktor Henrik Højgaard på Ystads Kiropraktorklinik. Ett besök på kliniken då och då räcker för att de ska må bra.
Familj • Publicerad 22 maj 2009
Foto: 
Efter behandlingen ger Smilla Henrik en lång kram. Han behandlar numera hela familjen Lindbäck – alla utom hunden Frasse.
Efter behandlingen ger Smilla Henrik en lång kram. Han behandlar numera hela familjen Lindbäck – alla utom hunden Frasse.Foto: 
Första gången tyckte Smilla Lindbäck det var lite läskigt när Henrik Højgaard behandlade henne.
Första gången tyckte Smilla Lindbäck det var lite läskigt när Henrik Højgaard behandlade henne.Foto: 
Med ett lätt tryck löser Henrik Højgaard upp låsningen i Elias halsrygg och bäcken.
Med ett lätt tryck löser Henrik Højgaard upp låsningen i Elias halsrygg och bäcken.Foto: 
Henrik Højgaard rättar till Smillas käke. Det hela är över på ett kick. Bild: Sprisse Nilsson
Henrik Højgaard rättar till Smillas käke. Det hela är över på ett kick. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Johanna Mattssons ovanliga syndrom har gett henne en särskild plats i Henrik Højgaards hjärta. Att se dem utvecklas är en fantastisk upplevelse, tycker han.
Johanna Mattssons ovanliga syndrom har gett henne en särskild plats i Henrik Højgaards hjärta. Att se dem utvecklas är en fantastisk upplevelse, tycker han.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Små barn som Elias 2,5 månad behandlas med en särskild metod, touch and hold. Tack vare den har Elias fått bukt med sin kolik. Storasyster Johanna Mattsson har ett ovanligt syndrom, KISS och mamma Jenny Mattsson tror inte hon kunnat gå utan behandling av kiropraktor.
Små barn som Elias 2,5 månad behandlas med en särskild metod, touch and hold. Tack vare den har Elias fått bukt med sin kolik. Storasyster Johanna Mattsson har ett ovanligt syndrom, KISS och mamma Jenny Mattsson tror inte hon kunnat gå utan behandling av kiropraktor.Foto: 

När Smilla fick lillebror Måns för 2,5 år sedan började hon klaga över att hon hade ont i magen.

– Måns skrek dygnet runt, berättar mamma Sandra Lindbäck. Det raserade vår vardag och höll på att kosta oss äktenskapet. Jag trodde Smillas magont var ett sätt för henne att få uppmärksamhet.

Annons

Pappa Magnus Lindbäck var patient hos Henrik Højgaard. Vid ett besök beklagade han sig över sonens kolik och fick genast rådet att ta med honom till Henrik.

– Jag upptäckte att bäckenet, bröstryggen och halsryggen var sneda och behandlade det, säger Henrik Højgaard.

– Ungen slutade tvärt att skrika, minns Sandra Lindbäck som knappt trodde på det hon såg. Som i ett trollslag fick vi ett nytt barn. Måns sov och åt, hela livsmönstret förändrades, inte bara för honom utan för hela familjen.

Efter den upplevelsen var steget inte långt att även låta Henrik Højgaard titta på Smilla och storebror Albin som led av växtvärk. Nu går hela familjen regelbundet till Henrik.

– Alla utom hunden Frasse, säger Smilla och ler.

Hon tycker om Henrik och har inga problem med att han manipulerar hennes ryggrad och käke även om det hörs mycket.

– Efteråt mår jag bra, säger hon. Fast första gången var det lite läskigt.

– Smilla är bra på att slappna av och det underlättar behandlingen, säger Henrik, som alltid avsätter lite längre tid till barnen för att kunna göra behandlingen under lekfulla former. Henrik visar att Smillas ben är olika långa. Det beror på en dysfunktion i bäckenet, som gett en snedhet i kroppen och hennes rörelsemönster. Det har i sin tur gett henne sekundära symptom som ont i magen och huvudet.

Det är drygt två år sedan Smilla fick sin första behandling. Inledningsvis fick hon flera behandlingar i månaden. Nu har familjen ökat intervallen.

– Vi går till Henrik när det behövs, berättar Sandra. Smilla säger till. Hon vet exakt vilken sorts magont som Henrik kan hjälpa henne med.

Annons

Tack vare behandlingen har Smilla förvandlats från att ha varit arg och sur till en glad och balanserad flicka.

– Matlusten kom tillbaka och nu har hon lagt på hullet, konstaterar Sandra.

En annan patient, Johanna Mattsson, 1,5 år leker i väntrummet. Utan Henriks behandling hade hon sannolikt inte kunnat gå.

– Hela hennes utveckling hade förmodligen stannat av, tror hennes mamma Jenny Mattsson.

Johanna föddes med ett ovanligt syndrom, KISS, som gjorde hennes muskler slappa. På barnkliniken kunde man inte förstå vad det var för fel.

– Johanna skrek och vi gjorde den ena undersökningen efter den andra. Ett tag gav vi henne mjölkersättning utan mjölk, eftersom man trodde att det kunde vara den hon var överkänslig mot. När Johanna var tre–fyra månader upptäckte Jenny att hon var alldeles sned i kroppen och läkarna på barnkliniken skickade henne till Henrik. Han konstaterade att allt berodde på en muskelspasm i nacken och felställning av första nackkotan.

– Vi fick en helt ny baby med oss hem, minns Jenny. Johanna fick igång sin mage och sov om nätterna.

Nu har Johanna fått en lillebror, Elias, 2,5 månader. När han fick kolik och skrek sig genom dagar och nätter, fick också han följa med till Henrik.

– Jag hittade en låsning i bäckenet och halsryggen, som jag behandlat med touch and hold-metoden.

Elias protesterar lite mot behandlingen. Han gillar inte att bli fasthållen.

Annons

– Jag håller till jag känner att leden lossnar och musklerna mjuknar. Då brukar barnen sluta skrika och övergå till att gny som om de försökte säga "tyck synd om mig", förklarar Henrik.

Hittills har Elias bara fått ett par behandlingar och är mycket bättre, men inte helt glad.

För en utomstående låter det nästan som hokuspokus att kunna bota allt från kolik till växtvärk och svåra syndrom med en behandling hos kiropraktor.

– Jag behandlar inte symptom, säger Henrik Højgaard bestämt. Det enda jag gör är att undersöka om det finns några felställningar och låsningar i kroppens rörelseapparat. Det kan jag åtgärda. När det väl rättats till, ordnar kroppen med resten och symptom som kolik, huvudvärk eller svårigheter att sova försvinner. Men man får inte tro att jag kan bota något annat än dysfunktioner i leder och muskler och på det sättet normalisera nervsystemet. Enkelt uttryckt kan man säga att det som inte försvinner efter behandlingen har med något annat att göra.

Att så många barn lider av felställningar och låsningar, trots att deras kroppar är så unga och aldrig utsatts för slitage eller spänningar beror på förlossningsskador.

– Att födas är en människas största trauma. Under förlossningen händer mycket, inte minst om man måste använda sugklocka eller tång.

Smilla Lindbäcks besök hos Henrik går snabbt och efteråt ger hon honom en bamsekram.

– Barn är lättare att behandla än vuxna. Samtidigt ger det mig som kiropraktor större tillfredsställelse. Att se dem utvecklas och må bra är en fantastisk upplevelse, konstaterar Henrik Højgaard.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons