Annons

Fyra nyanser av ekologisk bomull

Som kläddesigner har Jane Wikström medvetet valt att ta så stor hänsyn till miljön som möjligt. Redan på 70-talet reagerade hon mot att man varje säsong byter ut klädkollektionerna helt.
Familj • Publicerad 24 april 2008
Jane Wikström har designat en egen kollektion med babykläder i ekologisk bomull. De bruna och gröna nyanserna fick bomullen redan när den växte.
Jane Wikström har designat en egen kollektion med babykläder i ekologisk bomull. De bruna och gröna nyanserna fick bomullen redan när den växte.Foto: 

Som motvikt började hon själv designa baskollektioner som kunderna skulle kunna ha från år till år och kombinera med nya modeller. - För mig är ett nytt plagg ett festplagg. När det är använt ett tag så blir det ett vardagsplagg och sedan kanske jag sover i det om det är en t-shirt eller så. Då får plagget en lång livslängd, menar Jane Wikström.

Hon har under större delen av sitt yrkesliv medvetet valt bomullstyger till kläderna hon skapat eftersom hon ville arbeta med naturmaterial.

Annons

- Jag trodde att om man gjorde bara det så gjorde man något bra, säger hon.

Att traditionell bomullsodling kräver mängder med kemikalier och bekämpningsmedel var inget hon funderade över förrän i mitten av 90-talet.

- Då blev jag presenterad för ekologiskt odlad färgväxande bomull, säger hon och berättar om den amerikanska kvinnan Sally Fox som redan i början av 80-talet började odla den urgamla bomullen som redan som planta har olika nyanser.

- Det var hon som gjorde den möjlig att använda industriellt, säger Jane Wikström som varit med om både upp- och nergång i intresset kring ekobomull.

Men förra året blev det större än någonsin tidigare.

- Jag fick rätt tillslut. Vi behöver titta även på det här med kläder och miljö. Det är en stor del av vårt liv, säger hon.

Den ökade efterfrågan från de stora klädkedjorna på ekologiskt odlad bomull har gjort att det blivit svårare att få tag i. Samtidigt börjar fler lägga om sina odlingar.

Själv var hon en av de första som hade kläder märkta med Krav, men kostnaden för den svenska certifieringen blev för hög så Jane har nöjde sig med att ange att plaggen är odlade av ekologisk bomull.

- Den är ju ändå internationellt certifierad, säger Jane Wikström.

Hon försöker välja ekologiskt framställd bomull i så stor utsträckning som möjligt. Men det är inte alltid det går.

Annons

- Jag saknar tyger, framförallt mönstrade. Det finns det inte speciellt mycket av och att låta tillverka egna är svårt när man köper så lite, säger hon och förklarar att hon i stället trycker screentryck på en del plagg för att variera dem.

Förutom kläder för vuxna kvinnor har Jane gjort en liten kollektion för nyfödda. Plaggen är randiga eller enfärgade och till största delen gjorda av den färgväxande ekologiska bomullen och sydda i Sverige. De randiga bodysarna går i både rosa, vita och bruna nyanser. En del har också svarta ränder, men den svarta bomullen är inte färgväxande.

- Det går tyvärr inte att få fram svart utan att färga den, säger Jane och visar sin egen finurliga lösning i stället för knäppning i grenen på bodysarna, två band som kan knytas ihop.

Den färgväxande bomullen har den naturliga egenskapen att den mörknar - beroende på vattenkvalitet - när man tvättar den. Det innebär att nyansen i färgen ändras efterhand. Olika tyger med samma färg behöver inte heller vara exakt lika.

- Det är naturligt. Det kan bli väldigt olika nyanser.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons