Kultur

Här får hon Sveriges största musikstipendium – av kungen

Kultur Artikeln publicerades
Christina Nilsson tar emot sitt stipendium av kung Carl XVI Gustaf.
Foto: Karl Gabor
Christina Nilsson tar emot sitt stipendium av kung Carl XVI Gustaf.

På söndagen mottog operasångerskan Christina Nilsson Sixten Gemzéus stora musikstipendium. Det utdelades på Kungliga slottet av ingen mindre än kung Carl XVI Gustaf.

Fakta

Andra utmärkelser

Det är inte första gången Christina Nilsson prisas. Här ett axplock av andra stipendier hon erhållit.

2014 fick hon Jenny Lind-stipendiet, 2015 Birgit Nilsson-stipendiet. 2013, 2014 och 2015 stipendium från Kungliga Musikaliska Akademin. 2013 fick hon Mats Liljefors-stipendiet. 2015 blev hon känd för den stora allmänheten för sitt framträdande på Allsång på Skansen. Senast 2017 vann hon the Renata Tebaldi International Voice Competition. 2016 vann hon både Första pris och Publikens pris i Willhelm Stenhammar International Music Competition.

Visa mer...

– Det är en ära att emotta Sixten Gemzéus stora musikstipendium. Det är en bekräftelse på att allt mitt hårda arbete ger resultat och att andra uppskattar det jag gör, det känns väldigt hedrande och roligt, säger Christina Nilsson.

Ystadsfödda Christina Nilsson har under året bland annat hyllats för sin insats i titelrollen i uppsättningen av Aida, vid Stockholmsoperan. Hon beskrivs allmänt som en komplett operasångerska.

Motiveringen som lästes upp i samband med prisutdelningen lät så här: ”Christina Nilsson är en ung sopran med en stor begåvning och en enorm utvecklingspotential. Hon har en uttrycksfull och mogen röst med både dramatisk och lyrisk timbre. Hon besitter ett stort kunnande om sina roller, har djupa tankar bakom det hon sjunger och är en mångsidig skådespelare, vilket gör henne till en komplett operasångare.”