Annons

Valarbetarna säger ifrån efter anklagelser om fusk: ”Fult påhopp”

På Facebook kallas de för idioter. Andra beskyller dem från att lägga vissa röster åt sidan.
– Det här är en skymf mot våra röstmottagare, säger Göran Thorén (S), valnämndens ordförande.
Simrishamn • Publicerad 14 september 2018
Så här går förhandsröstningen till. Valnämndens ordförande Göran Thorén, valgeneral Carina Persson och valarbetare Daniel Persson går igenom förfarandet.
Så här går förhandsröstningen till. Valnämndens ordförande Göran Thorén, valgeneral Carina Persson och valarbetare Daniel Persson går igenom förfarandet.Foto: Torun Börtz

– Det är roligt att jobba med valet och vi har lagt ner hela vår själ för att det skulle gå bra - och det har det gjort. Men det här tar bort all glädje man känt, konstaterar Carina Persson, kommunens egen valgeneral.

På sociala medier, och framför allt på Facebook, har vissa kommuninvånare uttryckligen börjat antyda att det skulle ha begåtts valfusk under förtidsröstningen.

Annons

Röstmottagarna anklagas för att lägga undan valsedlar från ett visst parti, någon skriver att valresultatet troligen inte stämmer. En annan kallar röstmottagarna för ”idioter” som ”monterar ner demokratin”.

En del hör även av sig per telefon och ifrågasätter valresultatet och röstmottagarnas uppsåt.

– Det här är en skymf mot våra röstmottagare, anser Göran Thorén.

Valsedlar i alla kuvert. Nu ska de ner i ytterkuvertet, tillsammans med röstkortet.
Valsedlar i alla kuvert. Nu ska de ner i ytterkuvertet, tillsammans med röstkortet.Foto: Torun Börtz

Upprinnelsen till anklagelserna är den incident som inträffade i Kivik, då en röstmottagare lade valkuvert med förtidsröster i en hög, istället för att stoppa ner dem i urnan direkt.

Händelsen är polisanmäld. Vid ett extrainsatt sammanträde kunde valnämnden dock konstatera att hanteringen varit felaktig, men att inget fusk begåtts utan att det sannolikt rörde sig om stress.

Reaktionerna på sociala medier anser de grundar sig i ren okunnighet om hur förtidsröstningen går till.

Ett första missförstånd tror Carin Persson kan uppstå när röstmottagaren delar röstkortet i två delar. Det egentliga röstkortet behåller röstmottagaren. Ibland lämnar man dock tillbaka den andra halvan till väljaren.

– Det är det här som folk blandar ihop, de säger att de fått tillbaka sitt röstkort, konstaterar Carina Persson.

När röstkortet lämnats fram kontrollerar man vilka val personen har rätt att rösta i och ber om legitimation. Därefter skrivs väljaren in i en väljarförteckning och får ett nummer, som skrivs på ytterkuvertet. I det lägger man sedan röstkort och valkuvert, klistrar igen och lägger i valurnan. Vilket av facken som används spelar ingen roll vid förtidsröstningen.

– När vi sedan stänger för kvällen räknar vi alla på valförteckningen och alla kuvert och ser så att det stämmer - och det har stämt hela tiden.

Göran Thorén ser till att kuvertet blir ordentligt igenklistrat.
Göran Thorén ser till att kuvertet blir ordentligt igenklistrat.Foto: Torun Börtz
Annons

Alla kuvert som ska till valnämnden i Simrishamn läggs i en hög, övriga i en annan. Simrishamnskuverten sorteras upp i lådor efter valdistrikt och körs sedan på valdagens morgon ut till respektive valdistrikt.

Carina Persson betonar också att man alltid är minst två, ofta fler, som hanterar valkuvert och valurnor.

120 specialutbildade valarbetare har, tillsammans med valnämnden och en handfull tjänstemän, arbetat med valet. Men Göran Thorén är orolig för vad följden av skriverierna kan bli.

– Det kan få den effekten att vi får svårt att få röstmottagare till nästa val.

Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons