Projekt minskar inbrott: ”Oroar sig mycket”

Skurup Artikeln publicerades
Om ett inbrott sker sätter polisen upp en skylt av den här typen. Därefter håller både polisen, trafikskolor och brukshundsklubben extra uppsikt i området.
Foto: Polisen
Om ett inbrott sker sätter polisen upp en skylt av den här typen. Därefter håller både polisen, trafikskolor och brukshundsklubben extra uppsikt i området.

Den mörka snölösa vintern är vanligtvis högsäsong för villainbrott, men sedan polisen i sydöstra Skåne drog igång projektet Vaksam har bara ett inbrott inträffat i kommunen.

Även antalet inbrott i bostäder är relativt låg i Skurup, 28 stycken under 2017, är oron för att bli drabbad stor. För att minska risken för inbrott i villor, fritidshus och andra bostäder drog polisen i sydöstra Skåne i höstas igång en egen idé; projektet Vaksam.

Fakta

Projekt Vaksam

Vad är projekt Vaksam?

Projekt Vaksam syftar till att minska antalet bostadsinbrott, genom att öka antalet människor som rör sig i ett område och på så sätt avskräcka potentiella inbrottstjuvar. Det kan sägas vara en förlängning av konceptet med grannsamverkan, som bland annat handlar om att få ett hus eller område att se bebott ut även när ingen är hemma.

Polisen utvecklar nu detta till att samarbeta med trafikskolor och hundklubbar, som i den utsträckning det går styr sina körlektioner respektive promenader och träningstillfällen till särskilt inbrottsdrabbade bostadsområden och gator. De olika verksamheternas deltagande är frivilligt och icke-avlönat. De ska inte ingripa, utan det är deras blotta närvaro i områdena som ska förhindra brott.

När och var pågår projektet?

Projekt Vaksam pågår under ett år från slutet av oktober 2017 i samtliga fem kommuner i lokalpolisområde Ystad (Ystad, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Simrishamn).

Varför här och varför just nu?

Projektet är ett initiativ för att öka tryggheten och minska brottsligheten i lokalpolisområde Ystad, inte minst med tanke på resultatet från den senaste trygghetsmätningen som visade på en ökad upplevd otrygghet, medan den faktiska brottsligheten sjunker. Antalet bostadsinbrott i de fem kommunerna är inför projektstarten lågt, men erfarenheten visar att de ofta ökar under hösten.

Källa: polisen.se

Visa mer...

Idén till det hela fick kommunpoliserna efter att ha lyssnat till ett föredrag om ett liknande projekt i Tyresö.

Projektet startade i november i fjor och innebär att trafikskolor och brukshundsklubbar ska vara polisens nya vaksamma ögon i de bostadsområden som drabbas av inbrott.

– Sedan dess har vi bara haft ett bostadsinbrott i hela kommunen, och det var i Skivarp. Därefter var jag där och satte upp skyltar, säger Skurups kommunpolis Sara Schön.

Kommunpolis Sara Schön är positiv till att inbrotten minskat med projektet Vaksam.
Foto: Annika Thunell
Kommunpolis Sara Schön är positiv till att inbrotten minskat med projektet Vaksam.

Tanken med skyltarna, som upplyser om att polisen är extra uppmärksam och att trafikskolor och brukshundsklubbar cirkulerar i området, är att bli av med de upprepade inbrotten i samma områden som annars är vanliga. Att försvåra för tjuvarna helt enkelt.

– Just nu är det väldigt lugnt i vårt område, men det kan vända och då gäller det att vi är beredda, säger Sara Schön.

Från hösten 2016 och framåt har Sara Schön även startat 11 olika grannsamverkansgrupper i kommunen. De är fortfarande aktiva och de flesta finns i centrala Skurup, men även i Rydsgård och Skivarp fungerar grannsamverkan bra.

I Abbekås finns det dock ännu ingen grannsamverkansgrupp som har någon samverkan med polisen. Det ser Sara Schön gärna att det blir ändring på.

– Den senaste trygghetsmätningen visar på att Abbekåsborna oroar sig mycket för att drabbas av inbrott. Vi hade gärna startat grannsamverkan i lite större omfattning i Abbekås.

Sara Schön är också noga med att poängtera att varken projekt Vaksam eller grannsamverkan är någonting som kan eller ska ersätta polisens arbete.

– Däremot behöver folk synas ute i samhället, det kommer vi alltid vara beroende av.