Annons

Nedläggning av äldreboende oroar i Blentarp

Förslaget att lägga Blentarpsgården i malpåse väcker oro i Blentarp.
Över 200 personer har redan skrivit under en protestlista som lagts ut i byns mataffär.
Blentarp • Publicerad 3 maj 2019
Marianne Nilsson och Eva Lenneke är två av de Blentarpsbor som reagerar mot förslaget att lägga Blentarpsgården i malpåse. ”Snart finns inget kvar här”, säger Eva Lenneke, som tycker att äldreboendet kunde omvandlas till ett trygghetsboende.
Marianne Nilsson och Eva Lenneke är två av de Blentarpsbor som reagerar mot förslaget att lägga Blentarpsgården i malpåse. ”Snart finns inget kvar här”, säger Eva Lenneke, som tycker att äldreboendet kunde omvandlas till ett trygghetsboende.

– Det här är inte att värna om landsbygden, säger Arne Persson i Karup, vars fru bor på Blentarpsgården sedan november förra året. Han hälsar på henne nästan alla veckans dagar, och oroar sig för hur hon och de andra boende ska klara en flytt.

– Att flytta på så gamla och sjuka människor är förenat med fara för deras liv.

Annons

Vård- och omsorgsnämnden måste spara för att klara sin budget, och i slutet av maj ska politikerna bestämma sig: antingen lägga ner en avdelning på Björkbacken i Sjöbo, eller lägga Blentarpsgården i malpåse. Något som talar för Blentarpsalternativet är att endast hälften av rummen är belagda idag.

Blentarpsbon Marianne Nilsson har reagerat mot förslaget.

– Jag blev så ledsen och besviken när jag läste om det i tidningen. Trycksvärtan på valsedlarna har knappt torkat, förrän politikerna kommer med det här beskedet. De gick ju till val på att vi skulle vara trygga!

Marianne Nilsson menar att politikerna måste tänka i nya banor.

– Det finns äldre människor som bor ute i sina hus, och känner sig isolerade. De skulle behöva komma in till Blentarp och få lite mer social kontakt.

– Man skulle även kunna använda en del rum på Blentaprsgården som lss-bostäder eller ha ett öppet hus för hobbyverksamhet, där människor i alla åldrar kunde träffas.

Marianne Nilsson hade tänkt att starta en namninsamling för att rädda Blentarpsgården, men när hon kom till Tempo hade någon annan hunnit före. Personalen vet inte namnet på den som lagt ut listorna, men över 200 personer har redan skrivit under.

När YA tittar in i affären skriver både pensionären Roger Svensson och den betydligt yngre Blentarpsbon Tobias Olsson under, utan att tveka.

– Det är inte klokt, ska vi bli av med allting här i Blentarp? säger Roger Svensson, som tycker att äldreboendet ska vara kvar, och fortsätta drivas av kommunen.

– Det måste finnas plats för alla. Blentarpsgården har ju ett bra läge, det känns dumt att lägga ner den. Skola, vård och omsorg måste få kosta, det är jag beredd att betala högre skatt för, säger Tobias Olsson.

Annons

En annan kund, Krister Persson, väljer att inte skriva under. Han är aktiv Sverigedemokrat, men betonar att han vill uttala sig som privatperson:

– Man kan inte bara säga att ”jag vill” - man måste se helheten, och om det inte finns pengar så har jag viss förståelse för vård- och omsorgsnämndens förslag.

Det har däremot inte Arne Persson, vars fru rotat sig på Blentarpsgården.

– Det har varit jättebra på Blentarpsgården. Men nu när jag hälsade på var det dålig stämning, berättar han.

Sin egen oro har Arne Persson svårt att beskriva. Orden stockar sig, när han tänker på att frun kanske måste bryta upp från den miljö där hon nu är trygg.

– Det känns hårt, konstaterar han kort.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons