Annons
Insändare

Fredsgrupper: Var finns strategin som förebygger konflikter?

Den årliga konferensen Folk och försvar har just avslutats. Strategier för hur militären ska agera när den lede fi kommer har målats upp med allt vad det innebär av upprustning.
Sverige • Publicerad 14 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ÖB  Micael Bydén talar under Folk och försvars digitala rikskonferens i Stockholm.
ÖB Micael Bydén talar under Folk och försvars digitala rikskonferens i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

I den nya försvarspolitiska inriktningen ska försvaret få sin budget utökad med 40 procent. När vi är framme vid 2025 har vi så gott som uppnått de två procent av BNP som Nato kräver att vi ska bidra med.

Strategin är som en krigsroman. Fantasin kring vad som kan inträffa i form av fientliga attacker, sabotage och mord och hur försvaret ska agera råder det ingen brist på. Militärens strateger på försvarshögskolan har gått på djupet.

Annons

Vi har ryckt allt närmare Ryssland, självklart med stöd av värdlandsavtalet med Nato, den enda utmålade fienden i scenariot.

Peter Hultqvist har under sina år som försvarsminister bidragit till att skrämma upp befolkningen med sin krigsretorik. Och det har rönt framgång. Fler än tidigare är positiva till försvaret.

Vad har han gjort för att försvara freden?

Samtidigt som Folk och försvar har direktsänt i SVT och fått stort utrymme i annan media har det pågått en alternativ konferens: Folk och fred. Hur många känner till det?

Medias bevakning har varit urusel. Det tycks bara vara försvarsivrarna som får plats i samhällsdebatten. Vi efterlyser fler röster om fredsstrategi.

Frågan vi ställer oss, och gärna vill ha svar på, är; om nu strategerna ser hur hotet mot Sverige växer, vilken strategi har man då för att förebygga ett anfall? Hur ser diplomatin, samtalen, ut?

Sverige är i år ordförandeland i OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Syftet med denna är att arbeta med tidiga varningar om konflikter, hanteringar av dito, riskhantering och återuppbyggnad i Europa. Vilka samtal förs där? Inte många miljoner/miljarder satsas på sådan förebyggande strategi.

Med en plattform som OSSE, där 57 stater i Europa, Centralasien och Nordamerika är medlemmar, bland dessa Ryssland och USA, behövs inget medlemskap eller ens värdlandsavtal med Nato. Där kan man som strategi förebygga konflikter genom dialog.

Jea Jonsson, Kvinnor för fred Skåne

Ingalill Bjartén, Sveriges Fredsråd

Annons
Annons
Annons
Annons