Annons
Insändare

SD Sjöbo: Beklaglig utveckling i Sjöbos skolor

Det är en beklaglig utveckling som pågår i Sjöbo kommuns grundskolor. I en artikel i YA 13 januari framgår att revisionsfirman PwC framför kritik om bristande likabehandling i Sjöbos grundskolor.
Sjöbo • Publicerad 17 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nästa år kommer antalet högstadieelever i Sjöbo kommun att öka med cirka 40 personer.
Nästa år kommer antalet högstadieelever i Sjöbo kommun att öka med cirka 40 personer.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Den kritik som framförs tillhör problem som pågått under en längre tid. Under lika lång tid har skolresultaten varit på nedgång, även andelen legitimerade lärare är beklämmande låg, (till exempel är endast 24 av 45 lärare på Färsingaskolan legitimerade enligt rapporten). Detta är stora problem i sig.

I artikeln går även att läsa att nämnden bär yttersta ansvaret. Dock har familjenämnden 20 maj 2021 beslutat att delegera alla frågor, förutom beslut om skolpeng, till tjänstemän. Ett beslut som ifrågasattes av oppositionen och där endast Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna motsatte sig beslut efter votering.

Annons

Nämnden har tidigare kritiserats för att sakna mål och visioner, det enda som enligt kommunallagen inte kan delegeras bort. Dock saknas ansats från familjenämndens presidium att vilja involvera nämndens övriga ledamöter i ett arbete som skulle kunna leda till förbättringar för Sjöbo kommuns grundskola.

Sverigedemokraterna ser detta som ett svek mot kommunens unga och har som enda parti, i opposition, budgetförhandlat om riktade satsningar inom skolan: ökad satsning inom skolhälsa, ökad satsning på läxhjälp, samt prioriterad projektsatsning för att stötta elever i årskurs 9 att gå ut grundskolan med godkända betyg.

Kent Borgström (SD)

Jozefine Nybom (SD)

Stefan Larsson (SD)

Titti Swenson (SD)

Ledamöter i familjenämnden, Sjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons