Annons

Ett paradis för fötterna - vandring för alla smaker

Doften av solvarm ljung. Porlande bäckar, brusande vattenfall. Lummig grönska. Korsvirkesgårdar och röda stugor. I trakterna kring Brösarp och Andrarum kan den som vill använda fötterna i sommar hitta allt från behändiga promenader på dryga kilometern till långvandringar på flera dagar – i ett av Skånes finaste hörn.
Brösarp • Publicerad 15 juli 2018
En tidig sommarmorgon i Drakamöllans naturreservat är det bara sånglärkorna som håller en sällskap. Men de är desto fler.
En tidig sommarmorgon i Drakamöllans naturreservat är det bara sånglärkorna som håller en sällskap. Men de är desto fler.Foto: Ulrika Wangel

På många håll i Skånes natur är det fint att vandra – men inte alltid så lätt att hitta en trevlig runda, ifall man vill komma tillbaka till utgångspunkten utan krångel.

Men där Linderödsåsen möter havet, Verkeåns dalgång och Brösarps norra och södra backar finns det så många vandringsmöjligheter att man kan välja och vraka även om man inte har tid eller lust att konsultera vandringsguideböcker eller detaljstudera kartor.

Strax öster om Brösarp går både Backaleden och Skåneleden i närheten av den vackra 1700-talsgården Bengtemölla med dess kvarnbyggnad intill.
Strax öster om Brösarp går både Backaleden och Skåneleden i närheten av den vackra 1700-talsgården Bengtemölla med dess kvarnbyggnad intill.Foto: Ulrika Wangel
Annons

Man får nog närmast anstränga sig för att inte passera ljungdoftande hedar med betande djur, bokskogar, korsvirkesshus, eller kända platser som vattenfallet Hallamölla, Brösarps södra och norra backar eller det vackert upprustade Bengtemölla. Det är inte konstigt att Brösarpstrakten var en av de platser i Skåne där det internationella vandringseventet Eurorando ägde rum för några år sedan.

Blåvingeleden, en alldeles ny led, går bland annat genom Drakamöllans naturreservat.
Blåvingeleden, en alldeles ny led, går bland annat genom Drakamöllans naturreservat.Foto: Ulrika Wangel

Lederna ligger så tätt att det är lätt att hitta en lagom vandring – oavsett om man vill gå en kort barnvänlig picknickpromenad på en halvtimme eller så, eller man vill ta på ryggsäcken, packa sovsäck och liggunderlag och vandra flera dagar.

Skåneleden har flera olika sträckningar här – en sydlig som i stort sett följer Verkeåns norra sida, från Haväng i öster till Andrarum och Christinehof i väster, och en nordlig slinga över Brösarps norra backar, vidare mot Hörröd och mot Andrarum via Agusa.

På södra sidan av Verkeån finns 19 kilometer långa Backaleden, som för några år sedan renoverades och fick nya markeringar genom ett projekt som byagillet i Brösarp höll i. Även den leden går från Haväng till Andrarum – och eftersom det går att korsa över till Skåneleden på norra sidan Verkeån på ett flertal platser går det att anpassa längden på rundorna efter egen smak.

Mossbelupna stenar längs stigen förbi Glimmebodagården.
Mossbelupna stenar längs stigen förbi Glimmebodagården.Foto: Ulrika Wangel

Där Fiskabäcken möter Verkeån möts också Skåneleden och Backaleden – och här ligger Vantalängan, med enkla sovplatser för vandrare, och här får man också tälta i naturreservatet. Även vid Agusa och vid Verkasjön finns vindskydd och plats för tält.

Det finns också flera andra vandringsleder i trakten, till exempel 5 kilometer långa Glimmebodaslingan, som har den vackra fyrlängade hembygdsgården Glimmebodagården nordväst om Brösarp som utgångspunkt.

Den blåmarkerade Glimmebodaleden börjar vid hembygdsgården Glimmebodagården, mellan Brösarp och Norra Björstorp. På gården, som ägs av Albo härads hembygdsförening, hålls ibland olika aktiviteter, till exempel linberedning.
Den blåmarkerade Glimmebodaleden börjar vid hembygdsgården Glimmebodagården, mellan Brösarp och Norra Björstorp. På gården, som ägs av Albo härads hembygdsförening, hålls ibland olika aktiviteter, till exempel linberedning.Foto: Ulrika Wangel

Med start vid Christinehof finns alltifrån 12 kilometer långa Fiskabäcksleden, till en 1,4 kilometers slinga i Borstakärrs våtmark i Ekoparken – och en 3,6 kilometer lång runda lämpad även för rullstolar och barnvagnar.

I norr, med utgångspunkt från Drakamöllan, finns flera kortare leder över hedar och genom skogar i de fågel- och fjärilsrika naturreservaten Kumlan, Maglehem, Drakamöllan och Möllegården. Här finns också den alldeles nyinvigda 9 kilometer långa Blåvingeleden – uppkallad efter fjärilsarten som finns här, och med en sträckning bland annat förbi Äskebjär, en kulle med fantastisk utsikt.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons