Annons
Insändare

Insändare: Simrishamn satsar mycket på landsbygden

Erik Wihlborg ondgör sig i YA över Simrishamns kommun och dess satsningar, som enligt honom bara sker i Simrishamns tätort. (YA 3 maj ”Byarna glöms bort på nytt”).
Simrishamn • Publicerad 7 maj 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjöfartsstråket
Sjöfartsstråket

Under åren 2015–2018 har Simrishamn kommun satsat närmare 45 miljoner kronor på att rusta upp det eftersatta underhållet på vägnätet, 10 miljoner på återinvestering i gatubelysningen, uppskattningsvis 5–6 miljoner kronor i parker och grönområden och aktivitetsytor.

Det tillkommer även stora ombyggnationer av torg och andra allmänna ytor, Hammenhögs torg, Borrby torg för ytterligare 30–35 miljoner.

Annons

Det har byggts multiarenor på flera orter – till exempel i Borrby, Gärsnäs och Hammenhög

Hamnenheten har investerat i hamnarna med väldigt stora summor (Vitemölle, Kivik, Brantevik, Skillinge).

Vi exploaterar stora markområden på flera håll i kommunen där intresset för boende är stort. En bra och tillgänglig infrastruktur till dessa är också stora investeringar.

Lägg sedan till investeringar som till exempel reningsverken på Stengården och i Kivik på uppskattningsvis 95 miljoner, vilka är en miljösatsning gentemot Östersjön där Simrishamns kommun har 65 kilometer kust.

Kommunen har avtal med Ystad och Tomelilla och därmed säkrat vattentillgången för framtiden. Vem minns inte torkan och bevattningsförbudet ifjol.

Kommunen har också byggt ut det fria WiFi-nätet på jättemånga orter längs kusten och på alla campingar.

Detta är bara den direkta investeringen. Mervärdet är möjligtvis ännu större för byarna.

Vissa byar har fått mer, andra har fått mindre eller ingenting alls.

Faktorer som styr investeringarna är i första hand är att vi endast kan satsa där vi äger mark och är väghållare. Andra faktorer är behoven och det allmänna intresset.

Utöver detta lägger årligen förvaltningen väldigt stora summor på landsbygden i form av gräsklippning, snöröjning, gatusopning, tömning av papperskorgar och latriner. Detta får väl också anses som en form av satsning på landsbygden även om det är sånt som folk tar för givet?

Annons

Obs, detta avser endast byarna utanför Simrishamns tätort där vi är väghållare och markägare. Många mindre samhällen, till exempel Karlaby eller Bjärsjö, får ju nästan ingenting men där uppfyller vi inte kriterierna enligt ovan.

Dessutom så medfinansierar vi stora Trafikverkssatsningar som i Kivik, Skillinge-Mälarhusen, Gärsnäs stationsområde, Kivik-Ravlunda, vilket tillför ytterligare drygt 30 miljoner innan det är klart.

Politiken har i mångt och mycket varit överens om dessa satsningar med vissa undantag men de har skett efter demokratisk fattade beslut i Kommunfullmäktige.

Dessa satsningar och flera som jag ej har nämnt har kunnat genomföras då vi har en mycket duktig och kompetent personalstyrka på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Det finns alltid saker som kan bli bättre och det jobbar vi alla på.

Carl-Göran Svensson (C)

Ordförande samhällsbyggnadsnämnden Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons