Annons
Insändare

Att balansera mellan gamla och unga

Klas Göthe, du påpekar i din insändare 10 mars att det är viktigt för Simrishamns kommun att få hit yngre människor för att bosätta sig och få arbete. Jag håller fullständigt med dig.
Simrishamn • Publicerad 15 mars 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Österlens kustremsa är mest attraktiv att flytta till, och husen därmed väldigt dyra.
Österlens kustremsa är mest attraktiv att flytta till, och husen därmed väldigt dyra.Foto: MARTIN HÖGLUND / TT

Nu är verkligheten inte riktigt anpassad för det drömscenariot. I Simrishamns kommun ligger ju många av samhällena längs en attraktiv kustremsa.

Denna lockar hit en hel del flyttfåglar = sommarboende. För att ha råd att köpa ett hus på till exempel Vitemölle krävs att man pungar ut med 6-8 miljoner kronor. Hur många ungdomar tror du har råd med det?

Annons

Förutom köpesumman tillkommer ofta renoveringar och allehanda ombyggnationer. Följden blir att det enbart är de allra mest penningstinna, som kan finansiera ett husköp, det vill säga husen används enbart för sommarboende.

Detta innebär att kommunen inte får ett öre i skatteintäkter från dem. Deras inköp i de lokala butikerna är under två-tre månader om året inget som dessa kan leva på.

Ibland kanske någon rik pensionär köper hus här, men då är det ju ”problemet med åldern”, som du påpekar.

Vill kommunen få hit ungdomar, som köper hus och vill bosätta sig på riktigt, så kanske man skulle subventionera dem på något sätt. Nybyggnation är förbjuden inom de områden som är anslutna till det undermåliga reningsverket på Kivik.

Att ungdomar skulle slå ner sina bopålar längre in i kommunen kanske inte heller är så attraktivt. Hur är bussförbindelser, tillgång på skola och barnomsorg? 

Även här gäller att husen ofta är gamla och kräver stora reparationskostnader. Återigen, subventioner från kommunen skulle behövas. S

ka man satsa på att locka hit ungdomar så måste kommunen självklart hjälpa dem i starten! Stadiga, pålitliga jobb är vad som behövs. Jobb som kan utvecklas och verkligen ge kommunen en injektion, alltså även jobb ute på landsbygden.

Man ska inte bara förlita sig på jippon och definitivt inte på den av kommunen så omhuldade ”besöksnäringen” och turismen.

Att vattenreningsprojektet skulle vara någon större magnet för att dra ungdomar hit vågar nog inte många tro på, möjligtvis en politiker. En anläggning som ingen riktigt vet om det är ett forskningsprojekt, ett PR-jippo eller rentav en prestigesak för vissa politiker.

När pengarna är slut blir det kanske ett välbesökt monument över politikers dumhet? En viss politiker i Simrishamn uttryckte det ju så ”fint”: ”Vi kommer att ha nytta av detta oavsett. Och om vi får ett positivt resultat kan vi få positiva effekter av detta: vårt reningsverk kan bli ett verk som folk kommer och tittar på. (YA 19 december 2016).

Annons

Kerstin Cedergren

Vitemölle

Annons
Annons
Annons
Annons