Annons

Efter provborrningsbeslut: Visst hopp - trots allt

Onsdagens besked om att Bergsstaten beviljar arbetsplaner för provborrning mottogs med både sorg och visst hopp inför framtiden.
– Utgångsläget är i varje fall avsevärt bättre än när Shell höll på här nere, säger nätverket VetoNu:s ordförande Anita Ullmann.
Tomelilla • Publicerad 27 februari 2020
Anita Ullmann, här i samband med klimatmanifestation i Tomelilla, beklagar Bergsstatens beslut men ser ändå ljuspunkter i formuleringarna.
Anita Ullmann, här i samband med klimatmanifestation i Tomelilla, beklagar Bergsstatens beslut men ser ändå ljuspunkter i formuleringarna.Foto: Sprisse Nilsson

Efter åtta månaders beredning av de arbetsplaner som markägarna motsatt sig rörande Scandivanadiums provborrning på deras tomter sade Bergsstaten under onsdagen sitt i ärendet: myndigheten beviljar provborrning i områdena kring Bontofta och Onslunda.

Anita Ullmann, ordförande i nätverket VetoNu, medger att den spontana reaktionen var att det hela ”var hemskt”, men att hon i takt med att hon satte sig in i Bergsstatens beslut också såg ljuspunkter.

Annons

En sådan var att Bergmästaren Åsa Perssons inte gick Scandvanadium till mötes i önskemålet om att beslutet ska gälla med omedelbar verkan, utan att provborrning får ske först sedan beslutet vunnit laga kraft, det vill säga efter att överklagandeprocessen är avslutad. Detta till skillnad från hur det var när Shell sökte skiffergas på Österlen.

– Då fick Shell börja borra direkt utan att vi kunde stoppa det. Faktum var att när Shell väl sedan lämnade projektet så var den juridiska processen inte ens avslutad, säger Anita Ullmann.

Hoppet står nu till mark- och miljödomstolen i Växjö, dit en överklagan mot Bergsstatens beviljade arbetsplaner kan skickas.

– Jag utgår ifrån att detta kommer att överklagas, markägarna har ju hittills visat att de tänker motsätta sig den här borrningen på alla möjliga sätt och det vore underligt om de ger upp nu, säger Anita Ullmann. Och jag hoppas också att LRF går in och ger juridiskt stöd i en sådan process, de har i varje fall tidigare flaggat för detta.

En annan positiv signal från Bergsstatens beslut var, enligt Anita Ullmann, den begränsade tid som Scandivanadium nu fick på sig att provborra. Bergsstaten begränsade det fram till den 25 oktober, sedan markägarna hade framfört behovet av att kunna planera sin verksamhet långsiktigt.

– För att tvångsborrning ska ske inom den här tiden måste den juridiska processen vara klar, säger Anita Ullmann. Och då finns ju också möjlighet att överklaga mark- och miljödomstolens beslut vidare, om nu den processen skulle gå fort.

Scandivanadium gick under torsdagen själva ut med beskedet till den australiensiska börsen. I utskicket säger bolagets VD David Minchin sig vara ”nöjd med beviljandena”, och han ”ser fram emot möjligheten att arbeta med markägarna” när juridiken nu är på plats.

Anita Ullmann har läst utskicket och menar att bolaget har valt den information som förmedlas väl - i syfte att tillfredsställa aktieägarna:

– De nämner inte att beslutet bara gäller fram till den 25 oktober … men man får ändå ge dem att de berättar att beslutet kan överklagas, och att det är vanligt med överklaganden i Sverige.

Henrik Ekblom YsténSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons