Annons

Kommunen slår från sig vägnamnskritik

Informationen och öppenheten kring projekt Vägval har varit mycket bra. Kommunen slår från sig kritiken från medborgare som anser sig pådyvlade adresser de inte vill ha.
Simrishamn • Publicerad 30 juni 2018
Skolelever har också fått komma med namnförslag.
Skolelever har också fått komma med namnförslag.Foto: Torun Börtz

YA har berättat om bosatta i Mälarhusen, Hannas och Sankt Olof som varit starkt kritiska till de namn som föreslagits. Bland annat har de kritiserat informationen kring projektet som de anser varit bristfällig. De anser sig inte ha fått någon chans att tycka till om sina framtida adresser.

– Jag tycker tvärt om att informationen varit väldigt omfattande. Vi kan inte rimligen skicka brev hem till alla, säger kommunalråd Karl-Erik Olsson (S).

Annons

Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, håller med.

– Det är självklart att ett sådant här projekt med så stor omfattning kommer att väcka känslor. Det är också ett unikt projekt eftersom inga andra kommuner har gjort på detta sättet. Medborgarna har varit delaktiga och det känns bra, säger han.

Kicki Näslund har arbetat med projekt Vägval sedan april 2017 och haft kontakt med ett stort antal kommuninvånare.

– Jag har fått många positiva kontakter och en handfull negativa, summerar hon sitt idoga arbete.

Eftersom projektet skulle bygga på medborgardialog menar Kicki Näslund att hon varit mån om att nå så många kommuninvånare som möjligt.

– Jag började med att kontakta alla de byalag och vägföreningar jag kunde hitta. Samtliga bjöds in till ett mycket välbesökt möte. Sen har jag haft 20 möten ute hos föreningar och därtill hållit föredrag i olika sammanhang.

Information om mötena har hon lagt ut på kommunens hemsida och skrivit om i kommuninformationen som publiceras i Österlenmagasinet. Dessutom har de mötesarrangerande föreningarna kallat sina medlemmar.

– Min uppfattning är att alla haft chans att komma med synpunkter, säger Kicki Näslund.

Annars har alla chansen nu. Ända fram till den 31 juli finns förslagen kungjorda på kommunens hemsida, och kan ses hos Kontakt Simrishamn.

– Alla har chans att tycka till om förslagen, säger Carl-Göran Svensson (C).

Annons

Huruvida de förslagna namnen kommer att ändras är dock inte givet.

– De är vägda på guldvåg och kontrollerade med gällande lagstiftning, säger Kicki Näslund, som också har uppdraget att sammanställa allmänhetens synpunkter och redovisa dem för nämnden i september.

I oktober kommer nämnden att fatta beslut om de nya vägnamnen.

– Då har vi politiker en månad på oss att titta på allmänhetens synpunkter. Det finns kanske kompromisser att göra, säger Carl-Göran Svensson.

Den pågående remissrundan omfattar dock inte de 47 vägar som fått så kallade förlängda namn - där vägnamnet inne i ett samhälle följer vägen ut på landsbygden. I de fallen är remisstiden redan passerad.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons