Annons

Snön stoppade rusning till 50-årskalas

Snön gjorde så att de långa köerna till Conditori Centrums 50-årsfest uteblev. Men det var många som gladdes över att se Majken Malm tillbaka bakom disken för en dag.
Skurup • Publicerad 1 april 2018
Fredrik Nilsson drar marsipan över ytterligare fyra meter tårta. Innan servering delades den upp i mindre bitar. Naturligtvis blev det gul marsipan eftersom det är påsk.
Fredrik Nilsson drar marsipan över ytterligare fyra meter tårta. Innan servering delades den upp i mindre bitar. Naturligtvis blev det gul marsipan eftersom det är påsk.Foto: Matz Jönsson

På söndagen var det precis 50 år sedan familjen Nilsson tog över konditoriet i centrala Skurup.

Naturligtvis finns det inget bättre sätt att fira 50-åringen på genom att bjuda på kaffe och tårta till alla kunder.

Annons

Många tårtor var redan färdiga men när snön gjorde entré infann sig en mer avvaktande attityd till att fortsätta bakandet.

– Det är trist, vi får se hur många som kommer, säger Lena Nilsson som nu driver Centrum tillsammans med sin make Fredrik Nilsson.

Han är son till Agne och Inger Nilsson som tog över stället den 1 april 1968.

Fredrik Nilsson säger att de tänkt servera tårtan ute om det varit lite bättre väder. Nu räckte platsen inomhus eftersom rusningen snöade in.

Tårta var också lockbetet för 50 år sedan. Inger Nilsson berättar att de första dagen sålde små gräddtårtor för 2 kronor och 50 öre. Det var halva priset på den tiden.

Majken Malm ger Monika Cederholm en av de första tårtbitarna.
Majken Malm ger Monika Cederholm en av de första tårtbitarna.Foto: Matz Jönsson

Nu fick hon dela ut gratis bitar tillsammans med Majken Malm som jobbat på Conditori Centrum bortåt 40 år.

– Jag hade arbetat några år här redan när Inger och Agne tog över. Jag har alltid trivts bra här.

Dagen i ära var det många som passade på att ge Majken Malm en kram.

Jerker Jonsson till och med förevigade återkomsten bakom disken genom att ta ett kort på Majken och Inger.

– Jag har gått hit i 53 år. Från början var här öppet till 22 på kvällarna, då satt man här och försummade läxor och skola, minns han.

Annons

På den tiden fanns det både jukebox och flipperspel i lokalen.

– När Agne och Inger tog över blev det lite finare. Men för 50 år sedan fanns här bara kakor, nu går jag hit och äter frukost i bland.

Jerker Jonsson har gått till Conditori Centrum i 53 år. Naturligtvis var han där för att fira att det är 50 år sedan familjen Nilsson tog över kaféet.
Jerker Jonsson har gått till Conditori Centrum i 53 år. Naturligtvis var han där för att fira att det är 50 år sedan familjen Nilsson tog över kaféet.Foto: Matz Jönsson

Jerker Jonsson gillade födelsedagstårtan. Detsamma gjorde Francisca Kertzscher. Eftersom hon jobbade extra på Conditori Centrum några år på 1980-talet kom hon i samspråk med Majken om gamla tider.

– Jag gick på gymnasiet när jag började och lärde känna hela familjen Nilsson.

Orsaken till att konditoriet fortfarande är en viktig del av Skurup tror hon beror på deras förmåga att förändra sig med tiden men ändå stå för något genuint.

Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons