Annons

De vill stoppa nya höghus på regementet: ”Vi är bekymrade”

Grannarna gör ett nytt försök att stoppa de planerade sexvåningshusen framför det gamla ridhuset på regementsområdet.
– Sänk husen så att de inte blir högra än Ystad studios, säger Tommy Persson, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Västra portalen.
Ystad • Publicerad 2 september 2020 • Uppdaterad 8 april 2021
Christina Landgren och Tommy Persson,  Hans Sjödin och Jan-Olof Fridenman från de båda bostadsrättsföreningarna i de gamla portalkasernerna hoppas att fullmäktige inte klubbar detaljplanen som gör det möjligt att bygga på regemntets gamla excercisplats.
Christina Landgren och Tommy Persson, Hans Sjödin och Jan-Olof Fridenman från de båda bostadsrättsföreningarna i de gamla portalkasernerna hoppas att fullmäktige inte klubbar detaljplanen som gör det möjligt att bygga på regemntets gamla excercisplats.Foto: Mårten Svemark

Samhällsbyggnadsnämnden klubbade förslaget till detaljplan i full politisk enighet vid sitt möte i augusti. Det ska nu vidare för slutligt beslut i kommunfullmäktige där förslaget troligen kommer upp i oktober.

Grannarna i bostadsrättsföreningarna i portalkasernerna söder om ridhusbyggnaden, Västra portalen och Portalen med tillsammans 74 lägenheter, är kritiska mot förslaget. De har yttrat sig under hela planprocessen, men tycker inte att kommunen lyssnat på dem.

Annons

– Vi undrar om politikerna läst vad vi lämnat in, säger Tommy Persson.

På planen framför det gamla ridhuset, i bakgrunden, ska det byggas två sexvåningshus om detaljplanen blir verklighet.
På planen framför det gamla ridhuset, i bakgrunden, ska det byggas två sexvåningshus om detaljplanen blir verklighet.Foto: Mårten Svemark

Framför allt har grannarna reagerat mot höjden på de båda flerfamiljshusen med tillsammans 76 lägenheter som ska byggas på parkeringen framför det gamla ridhuset. I förslaget är det sex våningar och byggnaderna får som högst bli 16,5 meter.

– Det är högre än portalkasernerna. Hur kommer det att se ut om man ska bevara regementet? säger Tommy Persson.

– Vi är bekymrade för regementets framtid.

Jan-Olof Fridenman i grannföreningen Östra portalens styrelse är också bekymrad över vad som kan hända.

– De bygger sönder regementsmiljön. Ingen har lyssnat på oss, säger han.

Föreningarna tycker att det i stället kan byggas fler lägre hus som innehåller lika många bostäder som de båda höghusen.

– Vi är inte emot att de bygger, men det måste ske med finess, säger Christina Landgren, som också sitter i styrelsen för Västra portalen.

”Stor negativ påverkan”

Föreningarna stöder sig på på den konsekvensanalys av kulturvärdena som gjorts under planarbetet av Nyréns arkitektkontor. Utredarna pekar där på att de föreslagna husen blir de högsta på området.

”Den föreslagna bebyggelsen är av en höjd (fem våningar plus takvåning) som överstiger all befintlig bebyggelse på regementsområdet”.

Annons

De nya flerfamiljshusen bryter enligt utredningen ”kraftigt mot områdets helhetskaraktär” och får en ”stor negativ påverkan på regementets kulturhistoriska värden”.

Kulturmagasinet förändras

I detaljplanen ingår också ombyggnaden av Kulturmagasinet, till 18 lägenheter. Något som också möt kritik. "En förvanskning av den kulturhistoriskt särskilt värdefulla byggnaden”, hävdar Nyréns arkitektkontor i sin analys.

Grannarna hoppas att politikerna tänker om så att fullmäktige inte klubbar detaljplanen.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons