Annons
Insändare

Insändare: Hög tid satsa på skolor och förskolor

Det är glädjande att befolkningstillväxten är god, men detta ställer krav på de styrande socialdemokraterna i deras planering av skollokaler.
Ortsdatering • Publicerad 18 maj 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya hamnstaden i Ystad bör kompletteras med en ny skola.
Nya hamnstaden i Ystad bör kompletteras med en ny skola.

När kommunledningen gjorde sin "byavandring" i Svarte var det en av punkterna som byalaget lyfte. De var djupt bekymrade över att det redan är många elever på skolan och att det kommer att bli ännu flera elever de närmaste åren. Kent Mårtensson (S) svar var att vi får leva med det problemet de närmaste åren.

Staden växer och behovet av nya skolor och förskolor är skriande. Moderaterna hade en ny skola på Surbrunnsområdet med i sin budget, som skulle invigas inför skolstarten i höst, 2018.

Annons

Bland det första som det nya styret under ledning av Kent Mårtensson (S), gjorde var att flytta fram investeringen. Ett beslut som kommer att slå hårt mot barnen.

Vi i moderaterna tycker att det är bra att det planeras för två nya förskolor i hamnstaden, men det räcker inte utan det behövs redan nu nya förskolor.

Vi kommer också att lägga ett förslag på att det ska byggas en skola i närheten av hamnstaden. Öster om området skulle kunna vara lämpligt. Vi måste redan nu planera för det. Det går inte, att som socialdemokraterna, att låta bli att tänka långsiktigt.

Det krävs även satsningar på lönerna till alla lärare från förskolan till gymnasiet. Ystads kommun har halkat efter rejält. Vi har inga konkurrenskraftiga löner längre.

Det är ett stort bekymmer framförallt för att kunna behålla personal, men även vid nyrekrytering. När vi kommer att behandla budgeten i augusti kommer vi återigen ha det med i vårt budgetalternativ.

Men det som gör mig mest bekymrad är ändå att antalet elever som är behöriga till gymnasiet har minskat denna mandatperiod under (S) ledning. Utanförskapet och bidragsberoendet ökar som en följ av detta.

Men det är mest tragiskt för den enskilde att inte ha en egen försörjning, ett arbete att gå till, att kunna flytta till ett eget boende och allt annat som det medför att inte ha ett jobb.

Därför anser vi moderater att det måste tillskjutas mer pengar till undervisning. Det är viktigt att vi kan ge alla elever i vår kommun den allra bästa starten i livet.

Detta är bara ett av moderaternas vallöften.

Kristina Bendz (M)

Annons
Annons
Annons
Annons