Annons

Frustrerade handlare ansatta av snattare

På övervakningsfilmen syns hur snattaren plockar på sig varor och i ett textmeddelande erkänner hon stölden. Polisens besked att förundersökningen läggs ner fick stadens handlare att härskna till. Nu har dock förundersökningen återupptagits.
Simrishamn • Publicerad 17 januari 2019
Micael Widerberg och hans butik Audio Video har varit hårt ansatta av snatterier, men känner att de får klent stöd av polisen.
Micael Widerberg och hans butik Audio Video har varit hårt ansatta av snatterier, men känner att de får klent stöd av polisen.Foto: Anders Egle

Den 30 november, strax före stängning, kom den unga kvinnan in på Audio Video. Hon stoppade ett mobilskal i fickan och lämnade butiken utan att betala. På butikens övervakningskamera upptäcker butikens personal i efterhand vad som hänt och kan identifiera snattaren.

– Jag tog kontakt med henne. I ett textmeddelande erkände hon att hon snattat mobilskalet och lovade att komma tillbaka och betala. När hon aldrig dök upp gjorde jag en polisanmälan, berättar Micael Widerberg, som driver Audio Video.

Annons

Häromdagen fick han ett brev av polisen. Förundersökningen läggs ner i brist på bevis.

– Man blir ganska uppgiven. Man tycker att man har bevis så det borde räcka, säger han.

En hel serie övervakningskameror täcker tillsammans in hela butiken.
En hel serie övervakningskameror täcker tillsammans in hela butiken.Foto: Anders Egle

Han menar att svårigheterna att sätta dit snattare har gjutit mod i tjuvarna.

– Jag hade en kille här som snodde en högtalare. När vi konfronterade honom svarade han att han brukade ta vad han ville ha. Han hade aldrig åkt dit för snatteri någon gång och tänkte därför fortsätta.

Micael Widerberg menar att den messenger-grupp som handlarna startat har hjälpt mycket.

– Vi tipsar varandra om snattare och kan vara beredda när de kommer. Det gör att vi kan hålla ett öga på dem så att de inte får en chans att stjäla något.

”Det känns bättre att kunna förebygga brott.”

Det är så Micael Widerberg helst jobbar.

– Det känns bättre att kunna förebygga brott än att behöva lägga en massa jobb på polisanmälningar.

Samma tänk hade han när han samlade ett gäng ungdomar som försökt stjäla saker i butiken.

– Tack vare en förälder fick jag kontakt med ungdomarna. Jag bjöd in dem och deras föräldrar till ett möte för att förklara vad konsekvenserna kan bli om man snattar. Jag tror inte att de ungdomarna gör om samma sak.

Foto: Anders Egle
Annons

I fallet med den mobilskalssnattande kvinnan har polisen beslutat att återuppta förundersökningen. Utredningen pågår alltså igen. Samma sak gäller ett snatteri på Brunnshallen som samma kvinna begick samma dag.

– Kvinnan var först inne i butiken med en vän. De båda plockade på sig julartiklar för mer än 2 000 kronor. Väl framme vid kassan säger hennes vän att hon bara får handla för 500 kronor och de börjar sortera bort varor. Två timmar senare kommer kvinnan ensam tillbaka och stjäl ett antal julartiklar, berättar Caroline Norlander, som är säkerhetsansvarig på Brunnshallen.

”Det sänder helt fel signaler till de personer som håller på med snatterier.”

Bara under december månad anmälde hon tio snatterier i butiken.

– En del av dem har klarats upp utan rättegång, men de allra flesta förblir olösta. Det sänder helt fel signaler till de personer som håller på med snatterier.

Caroline Norlander lägger mycket tid på att anmäla snatterier.

– Det känns bortkastat. Men jag kommer att fortsätta. Jag förstår mycket väl att polisen måste prioritera utredningar av misshandel och våldtäkter, men samtidigt är det väldigt frustrerande för oss, säger hon.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons