Allianspolitiker svarar Ewa-Gun Westford: Pensionärsrådet tycker att värmevagnar med varm lunch fungerar bra
Vi lyssnar på vad våra seniorer tycker, så jo, deras erfarenheter räknas som grund för beslut. Men det framkom först på slutet i den artikel i YA, som du reagerade på.
I remissvar från Ystads pensionärsråd skriver man att systemet fungerar bra. Det levereras varm lunch på värmevagnar som packas upp i varje avdelningskök och att ”maten röner stor uppskattning”.
De 27 portionerna som behövs efter tillbyggnaden på Ljuskällan kan därför levereras från Väderleken på samma sätt som idag och utan att öka ramen för nuvarande personalkostnader.
Och för den delen, kommunen slipper de nya investeringar som ett nytt kök skulle kosta att bygga och utrusta. Det är bra att hushålla med skattemedel.
Jo, maten och måltiderna är allt mer viktiga för oss. Aptit, mat och livslust hänger ihop men avgörs troligtvis inte av var den lagas.
Det låter förstås mysigt att få dofta mat från köket. Men sant är att man inte får vara med i köket på grund av livsmedelslagen, köket kan inte ens ligga nära matsalar och lägenheter. Ventilationssystemen som krävs ska ta bort matos som inte skulle vara behaglig att ha ute i rummen.
Däremot får de boende gärna delta i avdelningarnas egna kök där kanelbullar och annat, både gott och nyttigt kan tillagas och sprida goda dofter…
God aptit främjar hälsa och livslust. En sund aptit får man även genom trevlig samvaro och aktivitet under dagen. Det är därför roligt att titta på det som får plats istället på Ljuskällan och som blir välbefinnande både fysiskt och mentalt.
Istället för ett nytt tillagningskök med alla utrymmeskrav kan de boende på Ljuskällans få mervärden som ger aptit inte bara på den vällagade maten som serveras ur rykande uppläggningsfat.
Det kan också ge ett gott liv med guldkant och plats för intressen, plantering och rekreation, mysiga bad, frisör och hudvård, orangeri och även gemenskapsyta för anhöriga.
Kostenheten jobbar alltid med kvalitets- och näringshöjning för maten i sikte och också med valmöjligheter mellan alternativa rätter, desserter och mer färska grönsaker. Detta beslut tog vi för äldrematen förra hösten och det uppskattades mycket.
Från Treklövern i Ystad
Anne Olofsdotter (M) ordförande socialnämnden
Per-Olof Lind (L) ordförande samhällsbyggnadsnämnden
Håkan Thorén Damm (Kd) 1:e vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden