Annons
Insändare

Alf Dahl: Hur är det med sanningen om vind, sol och kärnkraft?

Svenska folket uppmanas att investera sina besparingar i ’förnyelsebara’ energikällor. Då menar våra myndigheter sol och vind och snart ser vi dessa vindmöllor och solpaneler var vi än vänder oss.
Skåne • Publicerad 11 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
2013-06-27 Nys solceller på taket på Telenor Arena Karlskrona. Solcell, solceller, solladdning.
2013-06-27 Nys solceller på taket på Telenor Arena Karlskrona. Solcell, solceller, solladdning.Foto: Patric Söderström

Vårt hushåll på Österlen förbrukar cirka 40 000 kilowattimmar så därför har jag i min besparingsiver tittat på alternativ till kabeln i marken från Eon.

Offerten på solel från Eon och flera andra leverantörer av solpaneler visar på en återbetalningstid på minst tio år trots subventioner. Skulle någon komponent gå sönder och garantin gått ut blir det inte kul.

Annons

Sedan får man ju hoppas att den leverantör man valt finns kvar minst lika länge som garantin gäller. Det hela blir ju inte roligare av att cirka 52 procent av produktionen går till elnätsägaren som betalar en symbolisk summa för att ta del av din investering.

Skulle du intressera dig för vindkraft är det bra att veta att genomsnittsvinden på Österlen är 5,6 sekundmeter (och mindre på de flesta ställen i landet). Vid 6 sekundmeter ger vindkraftverket cirka 18 procent, mellan 6 och 8 cirka 20 procent ytterligare, 8–10 cirka 20 procent mer samt vid 10–12 slutligen max 100 procent. efter 12,5 sekundmeter stannar snurran. Kalkylen för vindkraft i mitt fall blir inte roligare än för solel utan landar på ungefär samma nivå och osäkerhet.

OSKARSHAMN 20150805 
Kärnkraftverken O2:an och O1:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.
Foto: Adam Ihse/TT kod 9200
OSKARSHAMN 20150805 Kärnkraftverken O2:an och O1:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Foto: Adam Ihse/TT kod 9200Foto: Adam Ihse/TT

Med denna kunskap kan man undra vad dom stora snurrorna ger för effekter. Är det max effekter som Yggeman och gänget talar om när man debatterar vind mot kärnkraft eller är det förväntad effekt baserat på de vindförhållanden som råder på varje ställe man placerar en snurra.

Utgår man från max effekt och vi har en genomsnittsvind på 5,6 sekundmeter som ger och cirka 18 procent av maxkapacitet är det riktigt illa.

Vore bra att veta för att kunna ha en uppfattning vad som är rätt eller fel.

Vad gäller kärnkraft tycks det finnas utvecklingsmöjligheter om man vågar ett erkänna detta. Även Vattenfall tycks tro detta när man inte stoppas av politiken i Sverige.

Forskning har ju aldrig varit fel i andra sammanhang men när det gäller kärnkraft har det tydligen blivit så.

Vad vore bättre än om man kan finna en säker metod att förbränna gammalt kärnkraftsavfall i ny elproduktion.

Så, man kan ju hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och låter Vattenfall gå vidare med sitt vilande projekt att ta vara på kärnkraftsavfall i säkra minireaktorer.

Man får även hoppas att regeringen ser till att frågan om förvaring av kärnkraftsavfall får en lösning i närtid så att inte detta inte stoppar produktionen av kärnkraftsel redan inom något år då vi saknar överföringskapacitet norrifrån. Då blir det mörkt i stugorna och ingen tankning av elbilarna.

Annons

En som söker men inte finner rimliga svar

Alf Dahl, Simrishamn

Ps Det debatteras inte att framställningen av solceller är kolintensiv och att vingarna på vindmöllorna är ett miljöproblem Ds

Annons
Annons
Annons
Annons