Annons

Ännu en Ystadsbo tar plats i Svenska Akademien

Filosofen och författaren Åsa Wikforss är ny ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder Sara Danius på stol nummer 7. Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, men varje sommar återvänder hon till sommarstugan i Sandskogen i Ystad som har varit i familjens ägo sen mormors tid.
Ystad • Publicerad 10 maj 2019
På fredagen kom beskedet: Författaren och filosofen Åsa Wikforss kommer att ta plats i Svenska Akademien.
På fredagen kom beskedet: Författaren och filosofen Åsa Wikforss kommer att ta plats i Svenska Akademien.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Samtliga 18 stolar i Akademien är nu tillsatta. Svenska Akademien meddelade på fredagen att författaren och filosofen Åsa Wikforss kommer att ta plats i institutionen.

Att samtliga stolar nu har en ledamot har inte skett sedan 1989, då Salman Rushdie-affären fick Lars Gyllensten och Kerstin Ekman att lämna Akademien.

Annons

– Det var 30 år sedan vi var det sist i Svenska Akademien. Det här är ju en triumf på det sättet, naturligtvis, det känns väldigt roligt, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Åsa Wikforss behövde en veckas betänketid innan hon tackade ja, berättar hon när TT når henne per telefon. Men i slutänden var beskedet ändå ganska självklart.

– Jag tror på att vi behöver institutioner som samlar in, bevarar och sprider kunskap. Det är så en väl fungerande demokrati ser ut, säger hon och fortsätter:

– Det här är en av våra äldsta institutioner, den har sina rötter i upplysningsfilosofin, jag hör till den upplysningsfilosofiska traditionen, så det är klart att för mig känns det som en oerhört spännande och viktig sak att delta i.

Åsa Wikforss blir så den andra ledamoten i Svenska Akademien som har en koppling till Ystads kommun. I slutet av mars stod det klart att författaren Anne Swärd som är bosatt i Baldringe skulle bli en av de nya akademiledamöterna.

Wikforss bor förvisso i Stockholm men återvänder varje år till sommarstugan i Sandskogen, som familjen ägt sedan hon var liten.

Åsa Wikforss, född 1961, är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon disputerade 1996 vid Columbia University i New York. Hon är även ledamot av Kungliga vetenskapsakademin sedan 2018.

Hennes forskning rör sig kring språk- och medvetandefilosofi och kunskapsteori.

– Jag tror på att vi behöver institutioner som samlar in, bevarar och sprider kunskap. Det är så en väl fungerande demokrati ser ut. Det här är en av våra äldsta institutioner, den har sina rötter i upplysningsfilosofin, jag hör till den upplysningsfilosofiska traditionen, så det är klart att för mig känns det som en oerhört spännande och viktig sak att delta i, säger Åsa Wikforss, till TT.

Åsa Wikforss kom 2017 ut med den uppmärksammade boken ”Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender”. En bok som resonerar kring termen alternativa fakta och kunskapresistens ur ett filosofiskt perspektiv, och som hon för övrigt skrev färdigt i sommarstugan i Ystad under det årets regniga sommar.

Annons

– Det var bra att vädret var lite sämre. Det blev inte så många stranddagar och inte så mycket tennis som jag hade tänkt mig. Jag kunde ägna mig åt min bok i stället, berättade hon i en intervju i YA i samband med boksläppet hösten 2017.

Hon var även så sent som 2018 en av Sveriges Radios sommarpratare.

Åsa Wikforss kommer tillsammans med Tua Forsström, Ellen Mattson och Anne Swärd att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

(YA/TT)

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons