Annons

Barn lurades på tusenlappar via Instagram – mamman vill varna andra

Dottern godkände en falsk följarförfrågan på Instagram och lurades på tusenlappar.
Nu varnar mamma Mikaela Rastoder för bedragarna som tycks fokusera på barn.
Ystad • Publicerad 6 maj 2019
Bedragaren handlade för över 2 000 kronor. ”Det är hemskt att gå på barn på det här sättet”, säger mamman till YA.
Bedragaren handlade för över 2 000 kronor. ”Det är hemskt att gå på barn på det här sättet”, säger mamman till YA.Foto: /TT

Härom dagen fick Mikaelas 12-åriga dotter en kontaktförfrågan från en vän.

– Förfrågan kom från en kompis som hon redan har på Instagram. Men hon misstänkte att kompisen skapat ett nytt konto och godkände henne därför, berättar Mikaela Rastoder.

Annons

Kompisen frågade sedan efter dotterns telefonnummer och fick det.

– Sen smsade kompisen och bad min dotter skicka vidare en kod som hon skulle få på sms. När koden kom gjorde min dotter som hon blev tillsagd.

Beställde spel för tusentals kronor

Vad dottern inte förstod var att ”kompisen” som smsade var en bedragare. När bedragaren fått dotterns telefonnummer gick denne in på en spelsida och beställde spel. Koden som dottern lurades att skicka var till för att godkänna köpen.

Bedragarens knep upptäcktes när Mikaela Rastoder fick ett meddelande från telefonföretaget där det stod att hon handlat för 2 760 kronor. Bedragaren hade handlat åtta spel för 345 kronor styck.

”Jag tänker att det kunde varit ännu värre”

När Mikaela kontaktade mamman till den riktiga kompisen, vars namn bedragaren använt, fick hon veta att fler blivit lurade på samma sätt.

– Det är hemskt att gå på barn på det här sättet. Visst, min dotter har gjort fel. Men hon handlade i god tro. Hon trodde verkligen att det var en vän hon hade kontakt med, säger Mikaela Rastoder som polisanmält händelsen.

För liten summa för att försäkringsbolaget ska agera

Hon har kontaktat sitt försäkringsbolag och fått svaret att summan är för liten för att de ska agera. Telefonbolaget svarade dock att de kunde hjälpa till.

– De står för betalningen och det tyckte jag var schysst.

Hon berättar att dottern mår jättedåligt och känner sig lurad.

– Men jag tänker att det kunde varit ännu värre. Det kunde ha varit flera nollor efter summan.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons