Annons

Berusad mopedförare får betala 18 000 i dagsböter

En man i 60-årsåldern var berusad när han körde moped i centrala Ystad. Han saknade dessutom körkort. Mannen har nu dömts av Ystads tingsrätt för båda brotten.
Ystad • Publicerad 13 maj 2019
Ystads tingsrätt dömde mopedföraren.
Ystads tingsrätt dömde mopedföraren.

Den 29 mars i år kom mannen körande på moped på Lilla Östergatan. Han fick blåsa och det visade sig då att mannen hade motsvarande 1,18 promille alkohol i blodet. ERn kontroll visade också att mopedföraren saknade körkort för fordonet.

Ystads tingsrätt dömde honom för både rattfylleri och olovlig körning. Påföljden blir 95 dagsböter om vardera 190 kronor, sammanlagt 18 050 kronor.

Hade mannen kört bil hade rattfylleriet varit grovt. På moped är det enligt praxis efter en prejudicerande dom i Högsta domstolen från 1995 alltid rattfylleri oavsett promillehalt, om det inte finns några försvårande omständigheter.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons