Annons
Kultur

Bitterljuv och vacker saga om tjej som möter tjej

Religion tenderar att vara ett gissel för älskande ungdomar, särskilt om de är av samma kön. Men naturmystiska känningar kan öppna upp deras sinnen.
bokrecension • Publicerad 6 maj 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Gabi Frödén.
Gabi Frödén.Foto: Rebecca Frödén

Trädhjärta

Ungdomsroman

Författare: Gabi Frödén

Förlag: Natur & Kultur

För drygt tio år sedan gav Gabi Frödén (f. 1981) ut bilderboken ”Morfar blir kär”, ett relationsdrama med positiva förtecken. Till vardags opererar hon som frilansande illustratör och designer på den internationella marknaden, bosatt i Glasgow.

Senast hon uppmärksammades inom det barnkulturella fältet var som illustratör till Sofia Johanssons bilderböcker om Sven, vilka skildrar en pojkes komplexa känsloliv.

Annons

I sin prosadebut ”Trädhjärta” skriver Gabi Frödén om två tonårsflickor, med tonvikt på ett skeende under mitten av 1970-talet. Hon skriver med en härligt avmätt stil, vilket gör läsningen lätt och njutbar.

Titeln kan associera till naturmystik, vilket det delvis finns täckning för, fast mest på ett symboliskt plan. De friska och livgivande krafter som naturen och i synnerhet träden står för, ställs mot den fientlighet till livet som den kristna religionen representerar, särskilt när det gäller kärleken mellan två personer av samma kön.

Direkt när Anja träder in i klassrummet i sin nya skola, tänds en låga i jämnåriga Karin. Därmed inleds en vinglig och förvecklingsrik process, med ett erotiskt möte som emotionell höjdpunkt.

Det råder en fin balans mellan humoristisk jargong och tragiska undertoner i det ungdomliga dramat. Gabi Frödéns kärlekssaga är bitterljuv och vacker.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons