Annons

Bokutlåningen ökar på kommunens bibliotek: ”Mycket glädjande”

För andra året i rad ökar bokutlåningen på Ystads bibliotek med 5 procent. Därmed går kommunen mot den nedåtgående trenden i övriga landet.
– Det är mycket glädjande. Utlåningen har inte bara ökat på stadsbiblioteket utan även på våra mindre bibliotek, säger bibliotekschef Lena Malmquist.
Ystad • Publicerad 10 januari 2019
Foto: Mark Hanlon

Bokutlåningen ökade med 9 482 titlar år 2018 och är nu uppe i 208 590. Lena Malmquist berättar att utlåningen på Sveriges bibliotek generellt sett gått ner och är då väldigt nöjd med att Ystad lyckats öka.

– Jag hade inte väntat mig så bra siffror. Vi var utan ventilation från påsk och sen kom värmeböljan, vårt inomhusklimat var outhärdligt ända fram till juli. Ändå kom besökarna hit. Först i augusti kom ventilationen igång och sedan har den fungerat bra, säger Lena Malmquist.

Lena Malmquist, bibliotekschef i Ystad
Lena Malmquist, bibliotekschef i YstadFoto: Mark Hanlon
Annons

Fortfarande är tryckta böcker i topp i utlåningsstatistiken. Utlåningen av ljudböcker är inte så stor och det finns ingen enskild siffra för kategorin.

Däremot stod e-böckerna för 10 736 exemplar av den totala utlåningen i Ystads kommun. En blygsam ökning med 237 jämfört med år 2017.

Ökningen kan inte bli så mycket större eftersom budgeten för e-böckerna är ganska konstant. Den får hålla sig till 10 procent av den totala budgeten på omkring en miljon kronor för bibliotekets inköp av medier.

Det hänger ihop med att e-böckerna är en dyr affär för biblioteket.

– Vi är hänvisade till ett e-bokförlag och därmed hårt styrda. Ystads bibliotek betalar upp till 80 kr per utlåning av en e-bok. Det blir väldigt dyrt för oss per utlån. En tryckt bok kostar 200 kronor men kan sedan lånas ut många gånger, säger Lena Malmquist.

I slutet av förra året var det problem med att låna e-böcker i slutet av månaden på Ystads bibliotek. Det hänger ihop med att budgeten för e-böcker fördelas jämt varje månad. När pengarna för månaden är slut går det inte att låna.

– Tidigare tog pengarna för e-böckerna slut omkring den 25:e i månaden. Nu är de ofta slut runt den 20:e. Varför låntagarna ändrat beteende vet jag inte men de kan ha upptäckt att det är svårare att låna i slutet av månaden, säger Lena Malmquist.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Carina VibergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons