Annons
Kultur

"Den andre" Mikkelsen i internationellt drama

Att två bröder båda har framgångsrika karriärer utomlands innebär inte att de tvunget konkurrerar med varandra.
Tvärtom – Lars Mikkelsen och lillebror Mads gör sitt bästa för att hjälpa varandra.
Tv • Publicerad 3 maj 2020
Lars Mikkelsen, bror till Mads, spelar en av huvudrollerna i C More-serien "Devils". Pressbild.
Lars Mikkelsen, bror till Mads, spelar en av huvudrollerna i C More-serien "Devils". Pressbild.Foto: C More
Lars Mikkelsen och Laia Costa i "Devils". Pressbild.
Lars Mikkelsen och Laia Costa i "Devils". Pressbild.Foto: C More
Lars Mikkelsen har liksom brodern Mads en framgångsrik internationell karriär. Just nu skulle han egentligen ha varit i England för att spela in andra säsongen av "The witcher". Arkivbild.
Lars Mikkelsen har liksom brodern Mads en framgångsrik internationell karriär. Just nu skulle han egentligen ha varit i England för att spela in andra säsongen av "The witcher". Arkivbild.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

– Har vi problem ringer vi varandra och ber om hjälp. Det är aldrig någon konkurrens, säger Lars Mikkelsen till TT i telefon från hemmet på den danska kusten.

Medan Mads, som är ett år yngre än Lars, mestadels har gjort biofilmer utanför Danmark har det för Lars räkning mest blivit tv-serier. Han spelade den ryske presidenten i ”House of cards” och han är en trollkarl i Netflix-serien ”The witcher”. Och nu kan vi snart se honom som en Julian Assange-liknande person i den brittisk-italienska serien ”Devils”.

Avslöjar brott

Annons

Den handlar om mord och intriger i den internationella bankvärlden – Lars Mikkelsen spelar Daniel Duval, en man vars organisation hackar bankvärlden för att kunna avslöja brott och oegentligheter.

– Typen är väl lite som Assange, samtidigt som de också är olika. Men omständigheterna är desamma och Duval är ständigt på flykt. Ju längre serien pågår, desto mera framträder han, säger han och fortsätter:

– Jag tittade lite på Assange när jag skapade karaktären – han är också så övertygad om sin egen rättvisa. Det var som när jag gjorde ”House of cards”. Jag lånade lite av Putin, samtidigt som det var väsentligt att finna något som inte var han.

"Blir som en farsa"

För en lekman låter det interna banksnacket i ”Devils” närmast obegripligt – Mikkelsen tycker dock inte att det var så svårt. Han valde att ta rollen mycket beroende på samspelet med Sofia, en ung latinamerikansk tjej, spelad av Laia Costa.

– Han blir som en farsa som plockar upp denna lilla tjej och de blir ett team.

Slutet på ”Devils” har både avslut och en eventuell öppning, men Mikkelsen tror inte att det blir en fortsättning.

– Jag tror att det här är vad det är. Jag har inte hört något annat. Serien bygger på en bok och den slutar så här. Ibland är det bra att inte göra fler säsonger.

Just nu sitter Lars Mikkelsen i sitt hus vid kusten (”jag kan ju i alla fall gå ut och fiska”) och väntar liksom alla andra på att pandemin ska ta slut. Egentligen skulle han nu ha varit i England för att göra andra säsongen av Netflix-serien ”The witcher”.

– Man tänker ”tar vi med oss någonting bra från det här". Danmark är ett bra samhälle, med en ganska väl fungerande demokrati, till skillnad från den skrämmande situationen i USA, där landet är på väg att gå av på mitten.

"Devils" har premiär på C More den 10 maj.

Fakta: Lars Mikkelsen

Namn: Lars Mikkelsen.

Ålder: 55.

Bor: Köpenhamn.

Har tidigare kunnat ses i: Bland annat "Krönikan", "Flamman & Citronen", "Flykten", "Den som dräper", "Borgen", "Vår tid ska komma", "Herrens vägar", "House of Cards", "The witcher".

Aktuell: I ”Devils” på C More som har premiär den 10 maj.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons