1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En färgstark skröna om sökandet efter en identitet

En ung idrottstjej går inte bara in i väggen, hon passerar den. Ett mystiskt andligt landskap öppnar sig, där egna erfarenheter mixas med ockulta föreställningar.
Joni Huttunen
Foto: Doppelgänger förlag

Elddjur

Författare: Joni Huttunen
Förlag: Doppelgänger
Genre: Roman

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Mentalt händer det att idrottsmän hamnar i källaren. När de utsätter sig för fysiska påfrestningar går de inte sällan in i väggen och i en jämn lagmatch kan det bli så att spelarna åker hiss. Går det riktigt illa placeras de måhända i ett hörn på vinden.

Inom idrottens språk är det vanligt att hämta metaforer från sådant som har med hus att göra. Och inom psykoanalysen lär hus symbolisera människans inre liv, åtminstone i drömmen.

Det är inom sådana sfärer som grunderna till romanen ”Elddjur” har hämtats. Genom att ta sportjournalistikens bildspråk på bokstavligt allvar, bildas ett fascinerande stoff där en trolsk och mångfacetterad verklighet kan vecklas ut.

Boken har skrivits av den begåvade mångsysslaren Joni Huttunen (f. 1980), uppvuxen i Bollebygd, bosatt i Göteborg.

Han debuterade 2016 med ”Barrfiolernas rike”, en spökhistoria som utspelade sig i finska tassemarker. Dramatiken byggde mycket på nyckfulla spänningar i den manlige huvudpersonens medvetande.

Även i uppföljaren ”Elddjur” ligger tonvikten på inre, psykologiska förlopp. En talangfull skidtjej blir lite otippat uttagen till ett träningsläger för juniorer på landslagsnivå.

I längdskidåkningen tycks hon söka kompensation för sina trassliga och tragiska familjeförhållanden. Hon har utvecklat en aggressiv, nyskapande åkstil, med vilken hon driver sig till det yttersta, delvis för att uppnå ett tillstånd av glömska.

Efter att hon gått in i och passerat ”väggen” öppnar sig en mystisk andlig värld, vilken hon beträder. Referenser till episoder från hennes eget öde blandas med ockulta företeelser. Egyptisk mytologi mixas med idéer från dödsböcker från skilda kultursfärer, vilka färgsätts av spekulationer kring norrskenets och särskilt rävars magiska betydelse.

”Elddjur” är en färgstark skröna, vars oförutsägbara skeenden gestaltas lågmält och enkelt. Boken rymmer dels en unik skildring av villkoren inom en folkkär uthållighetssport, dels en gripande berättelse om en ung tjejs sökande efter en plattform för en identitet, ett liv.

Läs mer

Ystad

Gripande: Tjuvar bröt sig in i husbil på Sandskogens camping – greps i Malmö

Hade misstänkt stöldgods i bilen.

Nöje

Benjamin Ingrosso njuter av sommarpärlorna på Österlen

Kopplar av på Saltan och äter frallor från Söderberg och Sara.

Coronavirus

Coronavirus: Tyskland tar bort karantänkrav för svenskar

Nu öppnar även Tyskland sina gränser för svenska turister.

Sjöbo

Ekologiskt jordbruk får uppsving under covid-19

”Konsumenterna uppskattar att kunna gå utomhus och slippa trängas inomhus i mataffärerna”

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.